Google: Трудно е да приложим „правото да бъдеш забравен”

В писмо до европейските регулатори интернет гигантът Google признава, че е много трудно да прилага новото им изискване, съгласно което хората имат „право да бъдат забравени” в резултатите от търсене в глобалната мрежа.

Много често в заявките към Google с подобни искания от страна на потребителите липсва необходимата информация, на базата на която компанията може да прецени дали да премахне или остави съответните връзки в резултатите от търсене, става ясно от писмото.

Принципно, Google трябва да разчита на заявителя за предоставяне на необходимата информация, без да има увереност извън неговите собствените твърдения доколко коректна е информацията. Оказва се, че някои искания съдържат невярна и неточна информация.

Дори ако заявителите предоставят точна информация, по разбираеми причини могат да избегнат факти, които не са в тяхна полза. Google обаче няма как да разбере контекста на всеки отделен случай и да вземе правилното решение.

Google е направил всичко възможно, за да определи основни правила за това какъв тип информация може да бъде премахвана от резултатите от търсене в интернет и каква информация не би трябвало да се премахва – за престъпна дейност, финансови измами, политика и др.

Всяка заявка се анализира индивидуално, което прави невъзможно за Google да създаде автоматизирана система, която обработва десетките хиляди молби. С подобен проблем се сблъскват и останалите търсещи машини, но Google е най-силно засегнат, тъй като през него минават над 90 процента от търсенията в интернет.

Коментари по темата: „Google: Трудно е да приложим „правото да бъдеш забравен””

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Помните ли трите маймунки не знам не чух не видях е Гугугууууул ги купи и вече са всичко знам всичко чух всичко видях

  2. :)

    Много удобно за гуугъл 🙂

  3. Иван

    Преструваме се че не знаем – основен критерий и универсално свещено право, който плати повече парички ще го забрави не само съдебната система, но дори и Гугълчо.

  4. Иван

    Много полезна услуга за всеки политик – забрави ме, забрави какво съм ти направил, гласувай пак за мен и после ще забравим до следващото гласуване.

Коментар