Китай посъветва Microsoft да не се меси в разследването

Китай притиска Microsoft вероятно в услуга на местните софтуерни компании

Китай притиска Microsoft вероятно в услуга на местните софтуерни компании

Проблемите на Microsoft в Китай се задълбочават. Държавната администрация за индустрия и търговия (SAIC) предупреди компанията от Редмънт да стои настрана от разследването, което се води срещу нея, и да чака решение по случая, предаде Ройтерс.

Microsoft е изразила намерение да си сътрудничи със SAIC, като осигури необходимата документация за разследването, което китайските власти предприеха изненадващо срещу софтуерния гигант. „Microsoft обеща да спазва китайските закони и да сътрудничи по разследването на SAIC”, казва говорител на администрацията.

Преди няколко седмици следователи на SAIC нахлуха в няколко офиса на Microsoft в Китай и иззеха документи и компютри, които се считат за доказателство в ново антитръстово разследване.

Microsoft може да бъде обвинена в нарушаване на китайски закон срещу монопола. Според някои източници, акцията цели да окаже подкрепа на местните фирми, които инвестират в индустриални сектори, доминирани от американски фирми, вкл. бизнес операционните системи.

През май китайското правителство наложи забрана за използване на Windows 8 на държавните компютри, без да посочи ясна причина. Въпреки това Microsoft изрази намерение да работи с китайските официални лица за удовлетворяване на претенциите им.

Компанията обеща, че докато ползването на Windows 8 е забранено в администрацията, Windows 7 ще остане на разположение с най-новите си версии. Microsoft посочва също, че работи проактивно с правителствените агенции, за да гарантира, че продуктите и услугите й отговарят на всички изисквания за държавни поръчки.

Коментари по темата: „Китай посъветва Microsoft да не се меси в разследването”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Май в Китай номера с подкупите не минава така лесно, както в България. Там заловените получават изстрел в тила без много-много церемонии.

Коментар