Операторите толерират Samsung за сметка на Apple

На около 63% от потребителите, закупили смартфон през първото тримесечие на 2014 г., е била препоръчана марката Samsung

На 63% от купувачите на смартфони се препоръчва марката Samsung

В последните години Samsung успя да се наложи като номер едно на пазара за смартфони. Повечето анализатори отдават този успех на огромните маркетингови бюджети и многото устройства, които корейската компания пуска на пазара.

Samsung обаче има още един сериозен коз, за който се говори по-малко. Анализаторската компания Kantar Worldpanel твърди, че настоящият лидер се ползва с по-активна подкрепа от страна на операторите, в сравнение с конкуренти като Apple и до неотдавна Nokia.

По данни на Kantar, на около 63% от потребителите, закупили смартфон през първото тримесечие на 2014 г., е била препоръчана марката Samsung. Това е два пъти повече отколкото препоръките за Apple и десет пъти повече спрямо Nokia, сочи проучването.

59% от купувачите, на които е препоръчан Samsung, са избрали корейската марка, а само 6% са излезли от магазините с iPhone. Останалите са купили Android смартфон от друг производител.

Не е тайна, че производителите на мобилни телефони мотивират служителите на телеком операторите да препоръчват техните устройства, когато клиентите правят избор. Някои оператори обаче нямат интерес да насърчават продажбите на iPhone, заради повишените изисквания от страна на Apple за субсидиране на нейните устройства.

Коментар