Соларни клетки се пръскат като спрей

Нова технология обещава да намали разходите за добив на електричество от слънчева енергия

Нова технология обещава да намали разходите за добив на електричество от слънчева енергия

Най-ефективният начин за производство на слънчеви клетки към момента използва силиций. Но екип от учени в Университета на Шефийлд във Великобритания изобрети соларни клетки на база перовскит, които се нанасят с помощта на спрей – подобно на графити.

Откритието може да помогне за намаляване на разходите за добив на електричество от слънчева енергия, пише GreenTech.bg. Учените от Шефийлд са открили, че с нанасяне на перовскит като спрей може да се направи прототип на слънчеви клетки с ефективност до 19 на сто.

Водещият изследовател – професор Дейвид Лидзи – казва: „Има много вълнения около фотоволтаиците, базирани на перовскит. Нашето проучване усъвършенства досегашната работа, при което перовскитният слой се депозира чрез разтвор с помощта на лабораторни техники. Това е значителна стъпка в посока ефективни слънчеви клетки и изработване на евтини устройства, които се произвеждат с помощта на валцуване”.

Полагането на фотоволтаични клетки във вид на спрей не е новост само по себе си. Досега обаче подобни техники са били базирани на органични компоненти, като за първи път това се прави именно с перовскит.

Ефективни органометални халогенни перовскитни фотоволтаици бяха демонстрирани през 2012. Това е многообещаващ нов соларен материал, тъй като съчетава висока ефективност с минимални разходи за материали.

Отпадъците от процеса на напръскване на перовскитния материал са нищожни. Процесът може да бъде мащабиран за производство на големи обеми, подобно на прилагането на боя за автомобили и графичния печат.

Докато повечето соларни клетки се произвеждат с използване на енергоемки материали като силиций, перовскитът изисква много по-малко енергия. Чрез нанасяне чрез спрей на перовскитния слой учените се надяват енергията, използвана за производство на една слънчева клетка, да бъде допълнително намалена.

„Най-добрата ефективност на сертифицирани органични соларни клетки е около 10 на сто. Перовскитните клетки обаче имат ефективност от 19 на сто. Това не е много назад спрямо силициевите клетки – материалът, който доминира на соларния пазар в световен мащаб – с техните 25 на сто”, коментира Дейвид Лидзи.

Според него, перовскитните устройства са изградени по начин, подобен на органичните соларни клетки, с тази разлика, че е заменен ключовият, светло-абсорбиращ слой. Вместо от органичен материал, той е направен от перовскит. Именно това е осигурило значителното увеличение на ефективността.

Коментар