Жените ще “излизат от сянката”

Твърде малко жени заемат ръководни постове в политиката и бизнеса. Това показва докладът за равенството между жените и мъжете, публикуван тази седмица от Европейската комисия (ЕК).

Въпреки някои положителни промени в последно време, жените като цяло остават малцинство по високите етажи на властта: в Европа по-малко от една четвърт от депутатите и по-малко от една трета от ръководните кадри в предприятията са жени.

Ето защо Европейският съюз активно насърчава равенството между половете чрез действия за осигуряване на еднакви възможности и за борба с всички форми на дискриминация между жените и мъжете, като например разликата в заплатите, посочват от ЕК.

Две конференции хвърлят светлина върху незаменимата роля на жените във всички обществени сфери, съобщава ЕК. Първата от тях е международната конференция за ролята на жените в стабилизирането на един несигурен свят, която събра на 6 март над 50 жени ръководители от цял свят, включително държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, на дебат за сигурността и еманципацията на жените.

Втората конференция под мотото „Излезте от сянката – използвайте възможностите“ поставя под въпрос клишето, че професиите в областта на информатиката са подходящи само за мъже.

До края на годината Комисията планира създаване на европейска мрежа на жените на стратегически постове с цел увеличаване на равенството и стимулиране на обмена на добри практики между 27-те държави членки.

Коментар