Огромният Китай носи трохички на Microsoft

Повечето компютри в развиващите се страни се продават без предварително инсталиран Windows

Повечето компютри в развиващите се страни се продават без предварително инсталиран Windows

Microsoft работи трудно в развиващите се страни, заради високото ниво на пиратство на нейния софтуер. Компанията изпитва проблеми в страни като Китай, които преживяват бурен ръст в момента, отбелязва Ройтерс.

По данни на софтуерния алианс BSA, на развиващите се пазари се падат около 56% от общия брой персонални компютри в употреба, а пиратството там възлиза на 73% от общото за целия свят.

Microsoft рядко разкрива подробности за работата си в определени страни. Все пак компанията съобщи, че за финансовата 2012-2013 г., приключила в края на юни, приходите й от страни като Китай и Бразилия превишават 1 милиард долара във всяка една от тях, при общи постъпления на Microsoft в размер на 77,8 млрд. долара.

За сравнение, Apple е заработила в Китай, Хонконг и Тайван общо 27 млрд. долара за последната финансова година, приключила в края на септември 2013. Бившият CEO на Microsoft Стив Балмър каза през 2011 г., че заради пиратството, компанията има по-малко приходи в Китай, отколкото в Холандия, въпреки, че китайският пазар е сходен по обем с американския.

Microsoft е ощетена от широкото разпространение на нелицензирани копия на Windows и Office. Именно тези два продукта носят повече от половината приходи на компанията, доколкото от тях зависят и продажбите на останалите й продукти.

Проблемът започва с производителите на компютри, които търсят начини да намалят цената на своите машини и най-често постигат това, като продават РС без Windows. По данни на IDC, над 60% от компютрите в развиващите се страни на Азия се предлагат без предварително инсталирана операционна система, докато в Япония и Австралия този показател е около 25%.

Коментар