Мобилно приложение следи състоянието на въздуха

Данните се събират в централен сървър, който обобщава информацията за замърсените райони в града

Данните се събират в централен сървър, който обобщава информацията за замърсените райони в града

Ново мобилно приложение показва колко озон, сажди и други замърсители има във въздуха. AirProbe, комбинирано с малка сензорна кутия, се разработва от международен екип с идеята да повиши информираността на хората относно тяхната среда.

Повече от 300 души в Антверпен, Касел, Торино и Лондон са участвали в първите тестове на приложението, пише GreenTech.bg. Едно аналогичн приложение за проследяване на шумовото замърсяване – WideNoise – вече е използвано от повече от 10 000 души и се оказа в центъра на уникално проучване на шумовото заърсяване около летище Хийтроу.

Данните, събрани от телефоните, са достъпни за всички – граждани, институции и учени, така че всички те да добият по-добра представа за своята околна среда.

Проектът „Everyaware” си поставя за цел да даде повече власт на хората, да им осигури лесни, но точни инструменти за измерване на качеството на въздуха и шума, обяснява координаторът Виторио Лорето, ръководител научни изследвания във Фондация ISI в Торино и професор по физика в университета Сапиенца в Рим.

Пет организации-партньори се присъединиха към проекта със своята експертиза – институти в областта на социални науки, компютърните технологии и науките за околната среда. 2 млн. евро финансиране от ЕС по Седма рамкова програма са инвестирани в проекта – за създаване на самите инструменти и за организиране на различни казуси.

Разработени са две смартфон приложения: AirProbe, което наблюдава замърсяването на въздуха, и WideNoise, което измерва нивата на шума. И двете приложения включват социални игри за споделяне на информация и впечатления, както и интерактивни карти.

AirProbe работи в комбинация с малък сензор, който се захранва с батерия и може да се носи в раница или в кошница на велосипед. Той се свързва със смартфон чрез Bluetooth. След засмукване на въздух кутията измерва и изпраща показания за нивото на озон, сажди и други замърсители в централния сървър, който след това разпраща до останалите участници информация за замърсените райони и за пиковите часове на замърсяване.

По време на проекта изследователите са тствали приложението с помощта на доброволци в Лондон, Антверпен, Касел и Торино. Тези „въздушни посланици” са събрали над 28 милиона измервания на качеството на въздуха на различни места.

За да се масовизира AirProbe, кутията за сензорите ще трябва да влезе в масово производство. „За момента аз си представям много по-малък, удобен за носене сензор, който може идеално да бъде интегриран в нашите дрехи и предмети”, казва професор Лорето.

Междувременно учените могат да използват информацията, за да анализират тенденциите в замърсяването в големите градове и да осигуряват информация онлайн за гражданите и публичните институции. Това може да помогне за справяне с претоварването на трафика.

Коментар