„Windows като услуга” в плановете на Microsoft

Отдавна текат спекулации, че Microsoft подготвя вариант на Windows под формата на услуга (Windows as а Service), подобно на пакета Office 365. Една нова обява за работа в компанията сякаш потвърждава, че подобен проект съществува в Редмънт.

WaaS е интересна идея, която обаче ще се приеме нееднозначно от потребителите

WaaS е интересна идея, която обаче ще се приеме нееднозначно от потребителите

В обявата се споменава името „Windows as a Service” наред с Windows OneCare, но нищо повече от това. Несъмнено обаче WaaS е интересна идея, която ще се приеме нееднозначно от различните категории потребители.

Повечето крайни потребители дори не си спомнят кога за последно са купили лиценз за Windows, тъй като получават системата легално заедно с покупката на нов компютър. За тях предложение от рода на WaaS едва ли ще представлява интерес.

Ситуацията е по-различна обаче за корпоративните клиенти на Microsoft. Някои от тях може да предпочетат модела SaaS (софтуер като услуга) за ползване на Windows по поискване, подобно на CRM услугите и облачния пакет Office 365. Този софтуерен модел определено е по-удобен за компаниите при разрастване или свиване на бизнеса им.

Коментари по темата: „„Windows като услуга” в плановете на Microsoft”

добавете коментар...

  1. (c:

    От счетоводството са теглили чертата и са преценили. Малък, но постоянен приход е за предпочитане пред еднократна голяма сума.

    Ето, Office 365 Home струва $79.99/година ($7.99/месец). За 5 години туй прави скромните $399.95 ($479.40 при плащане на месец). Толкова струваше преди време професионален лиценз за Office, но беше неограничен във времето.

  2. :o)

    Харесва ми кой е източника на новината 😀
    обява за работа в Майкрософт…баси новините, баси чудото 🙂

  3. fofu

    Май вече са започнали с вземането на мозъци.

  4. Драгомир

    Аз пък чакам да предложат „Изтриване на Windows като услуга”. То това което предлагат по-скоро трябва да се нарече „Използване на Windows като мечешка услуга”.

  5. Ивко

    Няма да ти е смешно като ти дойдат вкъщи и ти почукат на вратата, за да ти вземат органите за донорство, защото си се бил съгласил с лиценз който не си нито чел нито виждал.

  6. Емко

    Айде, пак ще правим трагедии!

  7. Иванчо

    За пореден път Microsoft краде идеи. Всеки воже да провери отдавна има направени онлайн базирани операционни системи. Един search за Web OS и ще видите.

    А относно цитата по-долу – това е монопол и нарушение на правата на потребители на право на избор. Когато хората купуват така и не разбират, че купили лиценз и са приели всички условия, тоест всичко – то там може дори и да е написано, че си даряват безвъзмездно собствените си органи за донорство без разберат.

    Но патките от спят угоени от защита на потребителите и защита от монопол.

    ” Повечето крайни потребители дори не си спомнят кога за последно са купили лиценз за Windows, тъй като получават системата легално заедно с покупката на нов компютър. “

Коментар