Все повече оператори преминават към мрежи 4,5G

Технологията LTE-Advanced обезпечава скорост на предаване на данни от 300 Mbps

Технологията LTE-Advanced обезпечава скорост на предаване на данни от 300 Mbps

Броят на високоскорстните мрежи LTE-Advanced, известни още като 4,5G, ще достигне 45 към края на настоящата година. Тези мобилни мрежи ще обслужват 22 милиона абонати, прогнозира анализаторската компания ABI Research.

Технологията LTE-Advanced обезпечава скорост на предаване на данни от 300 Mbps. ABI Research наблюдава активен преход от 4G към 4,5G мрежи в Северна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион, докато Западна Европа изостава. Към края на юни в света е имало общо 337 LTE мрежи, а към края на декември броят на LTE абонатите ще достигне 411 млн.

Като цяло, пазарът на LTE смартфони от всички типове ще възлезе на 482 милиона броя тази година, спрямо 150 млн. през 2013, а през 2019 г. продажбите на подобни устройства ще достигнат 1,34 млрд. броя, сочи прогнозата на ABI Research.

Коментари по темата: „Все повече оператори преминават към мрежи 4,5G”

добавете коментар...

  1. (c:

    Йей! Дочакахме статията за OAM в IEEE Spectrum! Даже съм я пропуснал, била пусната още Септември миналата година (намира се лесно с google).

    Лошото е, Ванушка, глупако, че публикацията идва от университета в Южна Каролина (USC), не от Мюхенския Технически. И няма нищо написано против pCell.

    Друг детайл е, че засега са на 32Gbps, но са предадени само на 2.5 метра, не пише да са тествали поведението при наличие на прегради, каквито има в реални условия.

    Т.е. излиза точно това, което писах по-рано. OAM има поне 5-10 години докато стигне до пазара. Artemis pCell е готова технология, приложима още сега.

    Още по-забавното е, че концепцията за използване на интерференция (каквато ползва pCell) би могла да се приложи при всичките модулации и двете концепции да се допълнят за постигане на още по-добри резултати.

  2. (c:

    Ей, ванка, ванка, толкова си предсказуем, че не е истина просто. Тествал ни бил. За “Среден (2.5)” ставаме ли? Поне проявяваме любознателност … 😀

    Питам, защото ти и двойка не хващаш. Направо си за изключване 😀

    На майка никой не те е обиждал. Но, добре е, че допълваш списъка с очевидни лъжи. Още по-ясно да стане, че си патологичен лъжец 😀

    Че и Берлинския технически пак се опита да пробуташ. Да, ама не ти стига умствения капацитет. Ако щеш ръководител катедра на MIT се пиши, все ми е тая вече 😀 Ясно е, че лъжеш и никой от споменатите университети не си виждал отвътре.

    Трябвал ни някой да ни води?! За лидършит ли ми заговори? Оле, оле, оле! Извади ли специалитета на “телЕрик ъкедъми” и нааков, а? Стана страшно 😀

    Ей, напълни се тая държава с посрани “лийдъри”.

    Абе, ти май си някой от отличниците на наакадемията, а? Я си признай. Нааката те е навил да му помагаш, да преподаваш, а? Лидършит, учителски трикове, а-у … жик-так. Прозираш, момче, прозираш. И всичките ти глупости са от очевидни по-очевидни.

    А, да, бе! Вярно, че в предишния спор искаше да се виждаш очи в очи с AnalFire, някой ден в наакадемията! Ей, почти бях забравил.

    Така е, не е лесно да лъжеш, трябва последователност.

    Хайде, със здраве, “успешни учителю”, извини нам, простолюдието, за безхаберието и малодушието 😀

  3. Ванката

    Забавно ми беше – нарочно ви пуснах не този номер който трябва, за да ви проверя нивото, дали можете да четете освен да псувате и плювате.

    Също добрите преподаватели пускат нарочно майтапи с грешки да изпързалят студентите с цел проверка дали им следят лекциите.

    Реакцията е обнадеждаваща че поне се опитвате да четете нещичко, но само четене от интернет новини (както правят Жечко-жицата и (c:) не е достатъчно който е учил в Техническия Университет в Берлин знае какво e.

    Хубаво видели сте текста скъсахте се от реакции това е добре може да четете въпреки простотиите и ругатните които пак пишете. Имате нужда някой да ви ръководи и напътства и ще научите нови неща и получите знания, но простотията си е доживотна присъда.
    Никъде съм псувал и не съм писал за вашите майки нито съм писал тоалетни думи които вие ми пишете.

    За Светлин респект и уважение, но какво да се прави в България не уважават умните, талантливите, специалисти и хора с постижения.

    Простотията си е доживотна присъда само хората около вас ще я забелязват и търпят, а за вас е просто норма, но е много жалко за вашата дребнава злоба.

    Всеки интелигентен човек ще види вашето отчаяние, огорчение, че вие не можете да станете нещо повече от това което сте и огромното неудовлетворение от това че в личен план нищо не сте постигнали, но като виждате успехите на другите хора се нахвърляте със злобата си.

    Слабите и глупавите хора се държат като вас. Да има много неща за които човек, за да ги постигне са му нужни много труд, ама също и качества, умения и усилия. И какво могат да правят другите хора, които нищо значимо в живота си не са направили? Ами да плюват като вас по успешните хора – хора които са на много нива над вас.

  4. Жеко

    Коментарът отдолу е мой, не от Anonymous.

  5. Anonymous

    Иванееее, Ванка!

    Не знам аз какъв шопар съм, ама с твоя образователен ценз, там две висши и чудесии, не върви така да псуваш като каруцар.

    Виждам, че преди мен вече са те хванали как си се осрал с тоя патент. За какво ти беше да го пишеш? Какво си мислиш, че доказваш, като го пращаш?

    Логика, а? Ербранови структури? В Телекомуникации не се учат, но тук един колега завършил ФМИ много ти се зарадва на: “знанията не са от неговите лекции, за да имам толкова висок резултат – отличен на фона целия изпонакъсан курс.”

    Каза да ти предам следното: “Тинко може да е всякакъв, но никога няма да те цака със задачи, които да не можеш да решиш по преподадения материал и лекциите му винаги са достатъчни.”

    И каква стана тя сега? Опита се да си придадеш важност, но само успя да изкара лекциите на този преподавател недостатъчни и едва ли не безсъдържателни.

    Колкото и да се напъваш , фактите говорят за теб доста красноречиво:

    – Не обори нито едно от мненията на “(c:”, и нито едно от моите => липсват ти знания.

    – Всеки път бягаш от темата, когато започнем да навлизаме в детайли => имаш само много повърхностна информация, явно набързо събирана през google и wikipedia.

    Първите ти връзки ги намерих доста бързо с google само по “Orbital Angular Momentum”.

    Последният пуснат оттеб патент се появява, като потръсиш в google: “pcell patent” Не е много трудно, нали? Но, трябваше и да го прочетеш.

    Е, патентите са мааалко по-трудни за разбиране от научно-популярните статии, към които беше пуснал връзка в началото. Единствено пуснатия доклад ме възпря да те насоля яко. Но, сега се замислих, че заглавието му е повече от красноречиво, няма как да се объркаш. Е, ако беше отворил да видиш и съдържанието, нямаше да говориш за “отнесени теоритични курсове”.

    Новият доклад, който пусна, те издаде, че за такъв тип материали не четеш повече от заглавието.
    Признавам, това без писанията на “(c” щях да го пропусна. Къде е “pilot cell” – термин стриктно дефиниран в този патент, къде е “Artemis personal cell”?!

    Не случайно те нарекоха Wikipedia warrior.

    – А, най-забавен си като се нагнетиш да защитаваш Наков. И там не оборваш факти, само агресивно го възхваляваш и едва ли не боготвориш => очевидно си злоблив фундаменталист. Все качества, които Наков цени и поощрява у своите подопечни.

    – Много държиш да се изкараш умен, като разчиташ, че няма как да докажем, че лъжеш.

    Атакуваш хората на тема образование. Ние затова се представихме, защото ти нещо започна да злобееш кой какво и къде бил завършил => ниско самочувствие, злоба, ненавист.

    Та, така, г-н две “вишота”. Само голяма уста не стига, трябва и поне малко акъл да имаш.

  6. (c:

    ХАХАХАХА, разкърти, Иване!

    Гледай как се излагаш с тоя pCELL от патентна публикация US8213963 B2:
    In the present invention, the location measurement server 44 stores a pilot cell (hereinafter referred to as a pCELL).

    Превод:
    В настоящето изобретение, замерващият позицията сървър 44 запазва пилотна клетка, която оттук нататък ще бъде обозначена с pCELL.

    Тук говорят за “pilot cell”, Artemis говорят за “personal cell”. Правиш ли разлика? Двете нямат нищо общо, освен случайно застъпване в имената. Самият патент няма абсолютно нищо общо с Artemis pCell.

    Защо ме взимаш за идиот, бе, момче? Мислиш, че няма да седна да чета ли, що ли? Или че няма да разбера какво пише вътре? Или май ти въобще не си чел.

    С Ербрановите структури не впечатляващ никого. Конспектът е на сайта на ФМИ, а вече те предупредих, че самохвалството не минава. Като знаеш толкова много, да беше прочел тая патентна публикация, а? Колко много си бил знаел, повече отколкото Тинко бил очаквал … 😀

    Добре, аз пък редовно ставах да правя доказателства на теореми по време на лекциите на Тинко. Найс, а? Не съм ли умен?!

    Естествено, запознатите знаят, че Тинко редовно вдига студенти да направят по-очевидните части от доказателствата. Е, аз бях група от един, та все на мен се падаше.

    Така разказано не звучи грандоманско, нали? Признавам си, нищо гениално не съм правил. Но, ако бях лайно като теб, Иване, можех да се представя за гений.

    За чичо ти нааков пак ще кажа:

    Може ли господин “идеалист” да седне да си пише сам книгите, после да казва на другите как трябва да се преподава?

    Хората в университета не са злобни към него, а се дразнят, че тоя парцал завлича хората с гупости за “практически знания”, които се трупат за месец-два. Теория сам много трудно ще научиш, ако въобще успееш. Шансът е нулев, ако нямаш базова подготовка.

    Говориш за “отвлечена теория”. Добре, аре и тая игра ще я играем.

    Ти пишеш “отвлечен” теоритичен курс, аз ще ти отговоря къде намира директно в приложение в информатиката.

    Ще те посъветвам добре да си помислиш преди да си окачиш и това важе на врата 😀

    За OAM ми говориш, немски фирми. Ако прочетеш 2-3 доклада (има ги свободно в нета), ще видиш диференциални уравнения, и Анализ 2 в практиката. Даже и още теория ще ти трябва, за да ги разбереш.

  7. Ванката

    Еми какво да се каже повече … то се вижда и намирисва от километри злобата, безсилието, отчаянието и огорчението на едни прости неудачници, лузъри и шопари Жеко, (c:

    С Тинко сме имали разминавания по някои теми, но той остана супер изненадан как и откъде съм учил за изпита знаеше, че знанията не са от неговите лекции, за да имам толкова висок резултат – отличен на фона целия изпонакъсан курс. Не ме затрудниха ни най-малко Ербранови структури, Идеали, модели, резолюции намиране на резолвента, което си беше заради самият спорт. Лекциите не, но асистентите му бяха много добри и им благодаря за труда и книгите които ми бяха дали да чета. Имаха супер изпит тест който трябва да се приеме навсякъде щом има грешка отрицателен брой точки, за празен отговор 0 и получаващ точки само от верните отговори и като се сложат и тегла – става перфектно.

    Това е положенито злобата и простотията владее България и затова умните, таланливите хора ще напускат страната.

    За Светлин е направо несериозно хора, които са много под нивото му и като качества и като интелект да го плюват. Светлин е идеалист търси съвършен баланс теория и практика.

    Плювачите са две основни озлобени групи.

    Има причини и това са злобата от СУ и преподавателите, затова че Светлин иска да има баланс в учебната програма не само с теория, а и с практически умения и знания.
    Университетските преподаватели игнорират практическите знания, за да бъдат запълнени всички часове само с отвлечна теория, от която накрая студентите не знаят и няма как да я прилагат после за работа по фирмите. Затова бизнеса се оплаква, че дипломираните не са обучени и готови за работа. Това налага фирмите допълнително с цената на много време и пари да обучават на много неща, които не се преподават в университета, защото ги смятат с пренебрежение за излишни и занаятчийски.

    Другата групичка плювачи са хора от фирми, практици само с опит и практика без теория, от други университети където нивото е прекалено ниско или изобщо отсъства математиката и информатиката. Тук вече говорим за хора low level, хора самоуци и 100% практици. Баланса е нарушен и на тях им е нужно знания на по-високо ниво липсва им теория и математика, която се преподава в университет. Това е нужно за тези да се равиват като специалисти и експерти, а не да остават ограничени и прости техници и съпортаджии.
    За тези хора е много трудно и дори е шок като се пробват да учат математика и информатика това което е във ФМИ. Всяко нещо си има цена и усилие, за да бъде постигнато. Но повечето от тези хора бързо се провалят озлобяват, безсилни и отчаяни виждат че не могат да станат нещо повече от това което са – и какво им остава? Да се нахвърлят като зли псета да лаят и плюват.

    Прости хора сте Жечко-жицата и (c:
    Показахте само злоба, простотия, повърхностна инфорция.
    Ограмотете се Publication number US8213963 B2

  8. Жеко

    Абе, Иване, ти да не реши, че имам две висши, та затова така да се изтупа за пред публиката?

    О, извинявам се, ако не съм се изразил достатъчно ясно. Техникума по Електроника завърших, не ми е “вишо”. Само Телекомуникации ми е “вишо”.

    Олеле, каква стана тя. Виждам, че и този “(c:” не говори за две “вишота”, къде сме тръгнали да се мерим с теб и с патешките ти истории?!

  9. (c:

    Само да вметна, че не се изразих достатъчно ясно относно създаването и раздалечаването на quantum bit pairs. Също, писал съм микросекунда, вместо микросекунди (не знам колко, но прости сметки показват, че няма как да са под няколкостотин).

    Да видим големият физик дали ще се усети?

    Също, експериментът французите и италианците не е по оптичен кабел, а в реални атмосферни условия.

    Иначе, има и доста напредък по оптични влакна.

    Ако някой се чуди какво общо има това – еми, взехме с разни нАучни работници да се цакаме* с технологии – OAM vs pCell.

    Е, при всяко надцакване се налага всеки да вади по-голям коз. Аз реших, че е време за малко квантова телепортация – университетите и лабораториите имат приличен напредък, не се ползват радиовълни.

    * Тая глупост с конфронтацията и надцакването я започна Иван/Ванката, за да има контекст, в който да обижда хората.

  10. (c:

    Ванка, Ванкааа, Ванка.

    Аз не съм толкова голям като теб. Само скромно ТУ-ЕС съм завършил. Имам и една магистратура по Логика и Алгоритми от ФМИ. Съжаля’м, за толко’ ми стигнаха силите 😀

    Като си бил във ФМИ, що не пита Тинко Тинчев и цялата катедра Логика какво мислят за нааков?

    Следващия път като си дойдеш, ходи си виж преподавателите от ФМИ. Щом си бил отличник, са те запомнили, ще ти се зарадват. Поговорете, пък после ги питай за нааков. Имат какво да ти разкажат 😀

    А, аз сега да ти кажа някои факти:
    Нито една от книгите на лайното не е негова. Всичките са превеждани. Но, дори преводът не е негово лично дело – половината му преводачи ги познавам (за по-старите книги).

    Знаеш ли как казват на човек, който превежда книга, слага си името отдолу и я разпространява като своя? Плагият му казват. На прост език – крадец.

    Цял живот с чужда пита помен прави. Дребен мошеник. Това е чичо ти нааков.

    Да ти имам образователния ценз, такива дебили да защитаваш. Смешен си.

    Щях да пиша дълго и широко, но виждам, че този Жеко ти е написал едно-две неща, и май не само аз съм стигнал до извода, че яко лъжеш за образованието си.

    За малко да ме хванеш с това “представяне”. Направо изпаднах в шок – човек с толкова добра теоритична подготовка да защитава наааката.

    Но, после се замислих: Нито едно мое твърдение не оборваш, единствено се опитваш да ме изкараш некомпетентен и незаинтересован. И даже се опитваш да ме въвлечеш в глупостите за 3/4/5/6/170G – аз за тях нищо не съм писал. Аз съм бил от простите …

    В крайна сметка разбрах каква ти е болката – чичко Стив Пърлман бил работил за Apple Inc. Ауч, извинявай. Знам, че Apple са ти болна тема. Трябваше по-рано да прочета във Wikipedia. За твое съжаление, аз оттам само в краен случай ровя за информация.

    Та, опита се да ме изкараш некомпентентен, пробутвайки теория, която тепърва започва да се развива като технология. Поне 5-7 години няма да я видим на пазара.

    Ами, аре, аз ще ти кажа, че си ултра прост, щото италианци и французи през 2010г успяха да задържат quantum entangled pairs за микросекунда и да ги разделят на 100км посредством лазер.

    Някой ден ще комуникираме без да ползваме радиовълни. И к’во? Това направи ли OAM боклук? Не, нали? Ама, на теб за pCell много ти знае устата, гнидо нещастна.

    Wikipedia warrior си ти, злобливо лайненце. ФМИ си виждал само през прозорците на трамвая.

  11. Жеко

    Здрасти, Ванка или Иван, или който си там.

    Колко беше трудно първия път да напишеш OAM, вместо “има една нова модулация ъглова”? Хем е повече думи, хем е грешно, защото ъгловата модулация не е нова. Поне да пишеше “една нова ъглова модулация”. Словоред, словоред.

    Може да не съм учил в Германия, и да нямам докторантура, но и прост не съм. Очевидно е, че тези две мнения са писани от различни хора (единият поне е грамотен, другият – не).

    Първо, агресията ти беше към единствения човек, който не коментира 3G/4G/5G именуване, а говори за нещо изцяло ново (поне в тази дискусия), без първоначално да изкаже мнение.

    Второ, много от нещата в писанията ти не се връзват.

    Първо обвиняваше, че “(c:” е лъжец, защото нямало как човек да разбира едновременно от електроника и от информатика.

    После се оказа, че ти самият си завършил ФМИ, но си си допълнил знанията по хардуер в Германия. (знам им програмата на Мюхенския Технически, учи се доста хардуер). След това работиш за компания, която очевидно е в телекомуникационния бранш.

    Но, въпреки това първоначално подскачаше, че някой друг бил разбирал и от едното, и от другото.

    Как така изведнъж се оказа перфектният човек за дискусията?! Хем алгоритми, хем електроника, хем комуникации. И все на високо ниво. Ако утре спорим за Space-X и Роскосмос, усещам, че докторантурата ти ще се окаже по “Космонавтика”.

    Пишеш ми за ФМИ, физика, математика, квантова информатика – все високотеоритични науки. Но, в същото време хвалиш човека, който твърди, че във ФМИ и другите ВУЗ-ове не се учи нищо, само излишна теория. Човекът, който подготвя кодерчета. Човекът, който иска да направи нацията ни прости аутсорсъри.

    Не знам дали имаш достатъчно акъл в тая “докторантска” тиква, да осъзнаеш колко смешно си противоречиш.

    Но, аз имам и стигам до много прост извод – лъжеш като гражданин от малцинствата.

    >>> “Ще видиш скоро не тук, а в официални рецензирани публикации, защо и какво имаме против pCell и защо нашата разработка е много по-добра.”

    Не виждам как в списание като IEEE Spectrum някой ще допусне представяне на нова разработка или технология, което атакува конкурентна такава. Това не ти е UFC.

    Не успя да обориш нито едно от писанията на “(c:”, а седна да се пенявиш срещу pCell все едно са ти окрали труда.

    Направих си труда много сериозно да потърся негативни коментари и ревюта относно pCell. Не намерих нито едно. Изведнъж ти ми изскачаш с “ние имаме против, ама ще публикуваме по-натам”.

    Директен превод: “Абе, лъжа те тук като дърт циганин. Ама за да не ме хванеш, ще обявя публикацията за някакъв неопределен бъдещ момент, който така и няма да дойде. Аре да видим как ще ме хванеш и как ще ме цакаш?”

    Въобще, навързал си ги така, че да изглеждаш недосегаем – то са дипломи, то са занимания, то са “колегите от Берлин”, то са публикации в IEEE Spectrum.

    Да се беше сетил, че не можеш да се пишеш специалист по всичко, след като си обявил, че това е невъзможно?

    Да се беше сетил, че не е логично да се пишеш с висока теоритична подготовка, а да защитаваш човек, който активно я отрича?

    Да се беше сетил, че трябва да са ти логически издържани нападките и агресията?

  12. Ванката

    Жечко следи в IEEE Spectrum ще пуснем статия.

    Имали сме срещи с Steve Perlman той е CEO-то на Artemis и неговото pCell.

    Кратко и точно казано за него.

    He sounds like a pitchman.
    Той звучи като уличен продавач.

  13. Ванката

    Привет инж. Жеко,

    Не ти знаех нито нивото нито образованието. Но има нещо което те мъчи от вътре, за да пишеш толкова злобно за дребна и злобна душица.

    Тук вероятно има ограничение да не се слагат линкове.
    Давам ти факти и примери като ги напишеш в търсачка ще ги видиш.

    Vortex radio waves could boost wireless capacity “infinitely”

    The future of radio transmission? – Orbital Angular Momentum (OAM)

    Experimental demonstration of free-space information transfer using phase modulated orbital angular momentum radio

    Завършил съм с отличие Софийски Университет – ФМИ, Информатика, уважавам всички независимо дали са физици, инженери или математици.
    Второто ми висше образование e в Technical University of Berlin специалност Electrical Engineering and Computer Science

    Правя докторантура интересувам се от физика, математика, алгоритми, квантови компютри, телекомуникации, FPGA, Software Defined Radio (SDR). Работя във фирма за сателити в Германия.

    Имам покани от ТУ-София за летни курсове или просто семинари. Жеко, можеш да ме срещнеш там ако имаш път до ТУ.

    Лично съм се срещал с хората които стоят зад pCell и съм директно изказвал мнението си подкрепяно от мои колеги от Берлин с които работим заедно по много повече перспективни и иновативни технологии.

    Ще видиш скоро не тук, а в официални рецензирани публикации, защо и какво имаме против pCell и защо нашата разработка е много по-добра.

    Това се отнася до теб Жеко дребна и злобна душица.
    Какво ти е сбъркано Жеко? Сега ли го осъзнаваш, че винаги има и други хора на поне едно ниво по-високо от теб. Такъв е живота едни хора са просто потребители, други техници, трети са тези които създават нови технологии и стандарти и съм щастлив, че съм част от тях.

    Отворен и широко скроен човек съм. Но опита показва, че простите и злобни хора разбират само от груби думи и от нищо друго. Да, факт е не търпя хора лаици да разпространяват глупости и невярна информация. Има супер експерти които си говорят взели си Джи-ес-ма? О да сега ще ви дам моят GSM. Набериме по GSM-a и други глупости. Не знаят какво GSM и разлика между кабел и жица или пък под метал винаги разбират желязо. А сега имало 4 и 1/2 G или 4.5G или това че LTE-A било 4.5G.

    Та … такива глупости и как да не бъдеш груб с такива прости хора които си казват че си носят в джобовете GSM-ми и си мислят че знаят какво е 4.5G и какво е 5G.
    Истинското 4G e LTE-A. Простото LTE не покрива параметрите на 4G и дори може да се брои повече към 3G.

    Отворен и широко скроен човек съм.
    Споделям знанията си и опита си можеш да научиш много от мен. Човек се учи през целия си живот виждам че ти се интересуваш от най-новите технологии можеш да дойдеш в някой път когато съм в България и имам семинар в ТУ-София.

  14. Жеко

    Виждам, че тук се държи на образователен ценз.

    Моите са техникум по електроника и Телекомуникации в ТУ-София.

  15. Жеко

    Към предишния коментар:

    Иван/Ванката <- ясно е, че си един. Издават те неграмотността и неоправданите злоба и агресия.

    Не говоря за нападките към (c:, а за селските ти "атаки" срещу Artemis и pCell. Нямаш нито един довод. Напълно голословен си.

    Нямаш нито един факт, нито една връзка или термин/фраза за търсене в нета, да се убедим, че не пишеш празни приказки.

    Затова ти казвам, че си дребна и злобна душица.

  16. Жеко

    >>> Иван/Ванката >> “… вече са разработили нов вид модулация ъглова в допълнение …”
    Фазовата и Честотната модулации са варианти на Ъгловата модулация. Научи да четеш Wikipedia, щом ще я ползваш за източник.

    От няколко години години се говори за Пространствена Модулация. Теория не е нещо забележително, обяснява се за 30 секунди.

    Но, ти не пишеш за модулация. Ще ти го напиша на английски, да ти е по-лесно да ми провериш писанията: full duplex radios (single-channel).

    И този подход не блести с теория, но има сериозни технически проблеми. Прави каналите двупосочни, но заради асиметричността на Uplink и Downlink, спектъра ще се увеличи с 30-40%.

    Ако твърденията на Artemis са вярни, pCell има значително по-добро скалиране.

    По-важното е, че pCell и full duplex radio биха могли да се допълнят изключително добре.

    >>> до ванката: Абсолютно некомпетентен си. Злобен си. Дребна душица си.

  17. Ванката

    Точно от твоите коментарчета се вижда твоето безкрайно самочувствие без покритие.
    Смешник и палячо си (c:. Аз съм с две висши образования в престижни университети за разлика от теб (c:

    Я кажи точно какви IEEE курсове си карал кога и къде?

    Инженер ли си ако си то каква информатика те гони – истинска информатика се учи само в СУ-ФМИ. Ако пък не си инженер какво разбираш от електроника, радиотехника и телекомуникации.

    Обаче не си нито едното нито другото.
    Нещо не разбираш нищо от стандарти GGG, интерференции, модулации, multiplexing,
    базови честоти, базови станции, MIMO, SDR, ….

    Понеже нищо нямаш и чел недочел от интернет нещичко парченца текст където се споменава IEEE те кара да си въобразяваш че нещо знаеш и разбираш повече от хората които знаят повече от теб.

    За Светлин Наков е само за респект и уважение, а ти някакъв фукльо смешен ще има нахалството да пише за информатика, която не си я и помирисвал какво е.

    Повтаряш се и пишеш само глупости показващи твоята пълна некомпетентност и по двете теми радиотехника и информатика.

    Жалко е за теб ходи да се учиш поне да се опиташ да завършиш престижен университет да получиш знания и тогава няма да се държиш и пишеш като пълен лузър и загубеняк.

    Не очаквам на мен да се извиняваш, но за Наков ти (c: трябва да му изтъркаш обувките и подметките.

    pCell нищо не струва и в основата си е едно нищо.

    Има други хора които се занимават със сериозни проблеми. Например вече са разработили нов вид модулация ъглова в допълнение на отдавана познатите амплитудна, честотна и фазова. Но ти неандерталецо не знаеш (c: какво представляват електромагнитите вълни, вектор на Пойнтинг и много математика и физика.
    За тази нова модулация ще е сложно за твоя мозък да ти я обяснявам, но накратко позволява сигналите на предаване и приемане да бъдат на 1 честота ето това е огромен пробив и напредък в телекомуникациите, а не просто глупости от рода на pcell.

    Цифровизацията на телевизията основната цел беше не благотворителност на хората да им пуснем цифров сигнал за да им е по-добре. Реалната причина е само една да се освободят повече честоти за мобилните оператори.

  18. (c:

    Всъщност, Иване, толкова си прост, че ще ти отговоря два пъти. Ти дори не си разбрал, че говоря за проблеми при потребители намиращи се в една GSM клетка. Какви континенти те гонят, какви 5 лева?!

    Сигнали между САЩ и примерно Германия, трудно биха интерферирали. Какво общо имат континентите в цялата тая работа?

    И какво те бъркат каналите в САЩ, докато се чудиш що GSM клетката в Перник едвам поема 10 потребителя?!

    Artemis в една от демонастрациите показват как ползват една единствена честотна лента, широка 5MHz*, предават 20 независими сигнала без да им тябва time-multiplexing*.

    * Ако лъжат за параметрите, т.е. за постигнатото, ще ги хванат на секундата при започване на изпитания в реални условия (т.е. при операторите). Та, затова аз им вярвам на твърденията.

    Седнал си да обиждаш хората от Artemis. Показаното оттях няма нищо общо с “глупавите видео клипове.” Как няма, бе, неандерталец? Ти тривиални неща не си разбрал от презентацията им.

    Ае, писна ми от неандерталци с “обща култура” и безкрайно самочувствие. И никакъв капацитет 2 изречения да прочетат в един контекст.

  19. (c:

    Иване,

    Ти си безобразно прост и е очевидно, че ти липсват елементарни познания по темата.

    И това мога да дори само с базовите си познания, които понатрупах от 2-3 IEEE курса точно по конкретната тема, които поизкарах по необходимост.

    1. Всичко, което написах, е 100% коректно и отгоре на всичкото се проверява тривиално в интернет, примерно с търсене на нещо като “LTE bandwidth”.
    Естествено, това не покрива всички стандарти, но при желание човек може доста да се информира.

    И всичко това го написах, за да уточня, че в тези диапазони се получава ИНТЕРФЕРЕНЦИЯ от различни клетки и телефони.
    Въобще, цялата GSM технология се върти около това как да не си пречат отделните устройства. Уви, при ограничени честотни ленти, в един момент няма как да се разминат.

    Затова, естествено, писах за pCell, които решават проблема като не се борят с интерференцията, а напротив – използват я.

    2. Та, идеята за pCell е стара като теория. Хората не са и твърдяли противното.
    Е, като е стара, дай поне една реализация? Един пример?

    3. Човекът много ясно каза, че пробивът им е в линеаризирането на решаваната задача.

    Ако имаш и грам идея от подобен тип задачи в информатиката, а ти очевидно нямаш, ще знаеш, че генерализираният проблем е с експоненциална сложност. Хората са намерили частен случай, в който е възможно да се намери решение с линейна сложност.

    Въобще, толкова си жалък с опитите си да омаловажиш постиженията на хората с малоумните си твърдения, че мога само да се радвам, че не те познавам лично.

    Но, ти беше писал нещо за университета на Нааков – виждам, че сте се събрали все велики умове на цивилизацията.

  20. Иван

    Голям разбирач си ти => (c:

    Пишеш глупости – честотите са различни дори и за различните континенти и повечето телефони няма да работят независимо че са с едно и също номер на G.

    Неразбиращия (c: много по-сложно е и не си прав променят се концепции и затова е много трудно и бавно преминаването от едно G към друго G. Различните G-та не са съвместими, за да работят паралелно просто дублират системите като хардуер.

    За pCell или Personal Cell вярно е това е много стара и остаряла идея в нея няма нищо революционно и не е никакво чудо каквото го представят с глупавите видео клипове с футуристични анимации на холограми и други жалки простотии които нямат пряка връзка с това което представят като продукт.

    Идеята е толкова проста, че няма за какво да говорим повече имало е едни пари да се изхарчат бавно и много бавно, а се искат още пари.

    Най-важното за 4G и LTE всеки може да провери LTE е и го наричат фалшивото 4G, а LTE-A или LTE-Advanced е вече истинско 4G и то е по-бързо и от WiMAX, който макар и по-добър изгуби поддръжка и подкрепа за по-нататъшно си развитие.

  21. (c:

    Първо, различните стандарти ползват едни и същи честоти. Използват различни диапазони – 5, 10, 20 или 40MHz около основната честота.

    Проблемът на настоящите стандарти и технологии е, че не променят концепции. Няма фундаментално подобряване на работата.

    Всички стандарти 3G/4G/5G имат един и същи проблем – ограничен спектър, интерференция на сигналите.

    Ето ви една група, която през последните над 10 години работи по нова концепция и скоро ще имат комерсиален продукт: http://www.artemis.com

  22. Пешо

    До “потребител” и ти ли мътиш главите на хората с тази измишльотина 4.5G ?
    Борис и Иван са напълно прави.

    Стандартите са с различни различни честоти, алгоритми за кодиране и още куп подробности.

    Обратната съвместимост означава различни чипове и схеми – просто казано повече хардуер и по-висока цена. Потребителите – хората с телефончетата просто избират и превключват на кой режим на кое G да им работи телефона.

    Ползвал съм 3G това хаби бързо батерията, скоростта не е добра като цяло това е лош стандарт и много зле работи доказано в България.

    Предлагам на заблудените хора да си потърсят и прочетат това!
    ДА ПРОЧЕТЕ ГО И НАПИШЕТЕ СТАТИЯ ДА ОГРАМОТИТЕ заблудените хора.
    FAQ: How is LTE-Advanced different from regular LTE

    LTE и LTE advanced и ДВЕТЕ СА просто и само 4G!!!

    РЕАЛНОСТТА

    LTE показа много лоши скорости които не покриват, не достигат високите скорости от стандарта на 4G.

    LTE Аdvanced или за по-кратко LTE-A и подобрена версия която вече осигурява по-високи скорости близки вече до максималните в 4G.

    LTE е просто един от вариантите за реализация на 4G. Не трябва да се бъркат G-та с конкретни технологии които просто се опитват да покрият колко се може повече от спецификацията описвана в G-та.

    5G официално не съществува и ще отнеме много време първо да го измислят и напишат какво трябва да бъде и после още години до практическа реализация.

    Това са мръсни търговски трикове НЯМА 4.5G!
    Има много години чакане и операторите трябва с някакви лъжи да печелят пари за предстоящия основен ъпгрейд.

    Сега 5G е само идея какво би трябвало да бъде на на лист хартия.

  23. потребител

    Според мен идеята тук в името 4G (LTE) и 4.5G (LTE advanced) е, че телефон който не поддържа LTE Advanced няма да може да работи с този вид клетки. Може да работи с LTE, но няма да се свърже с LTE Advanced.

  24. Борис

    Преминават те, но нито 3g мрежата има работи нормално, камо ли 4g. 2g мрежата работи надеждно, но оказва се на все повече места нямам 2g обхват. Дали обратната съвместимост е проблем не знам, но насилват потребителите да ползват крайно ненадеждно изградената им 3g мрежа. (говоря основно за Globul и Mtel, на Виваком мрежата не съм ползвал, но отзивите са значително по-добри)

    ПП Прав си, че няма 4.5G. Това си е маркетингов трик на някои оператори. Все пак като се има предвид, че 4G спецификацията продължава да се разработва и подобрява, а на 5G предстои доста, то вероятно този трик поне е начин да отбележат, че са реализирали последните подобрения.

  25. Ивко

    Съвсем различни са 4G и 5G!
    Няма такова животно 4,5G

    5G се очаква да бъде стартира едва след 2020 година.

    Реално не съществува 5G!

    5G Research concept, not under formal development

Коментар