Жироскопът на смартфона се явява скрит микрофон

Жироскопът е стандартен компонент във всеки съвременен смартфон. С негова помощ се определя местоположението на устройството в пространството. Това позволява на потребителите да управляват игри чрез накланяне на смартфона.

Изследователи от Станфордския университет и техни колеги от израелската компания Rafael показаха, че жироскопът може да се ползва и за други цели – например за улавяне на акустични колебания. С други думи, жироскопът може да се използва в ролята на скрит микрофон, съобщи Wired.

Учените са създали специално приложение Gyrophone, което улавя звук с помощта на жироскопа. Качеството на сигнала значително отстъпва на това от традиционните микрофони, но е достатъчно високо, за да бъдат разпознати глас и дори отделни думи.

Тестовете показват, че при произнасяне на цифри от нула до десет приложението достига 65% точност в разпознаването. Със същата точност се разпознават по гласа петима души. Полът пък се познава с точност 84 %.

Разработчиците на Gyrophone вярват, че с подобряване на алгоритъма за анализ могат да повишат значително точността на приложението. От друга страна, жироскопът е заплаха за сигурността, тъй като потребителите не могат да забранят достъпа на приложенията до него, за разлика от микрофона.

Коментар