Дронове ще засичат нелегалния риболов

Дронове ще откриват незаконния риболов много по-евтино отколкото патрулните кораби

Дронове ще откриват незаконния риболов много по-евтино отколкото патрулните кораби

Министерството на рибарството в Белиз стартира програма за наблюдение на крайбрежните зони за нелицензиран и незаконна дейност чрез безпилотни летателни апарати (дронове). След пълното въвеждане на програмата миналия месец дроновете ще бъдат използвани за установяване на местонахождението на риболовни кораби, действащи незаконно в защитени морски зони, съобщи GreenTech.bg.

Нелегалният риболов в Белиз оказва все по-голям натиск върху местните рибари и прословутите коралови рифове в страната. Десетилетията на спад доведоха до въвеждане на ограничения за улова и дори черни списъци за внос на морски продукти от Белиз в Европейския съюз.

„Дроновете предлагат средство за подобряване на темпа на откриване на незаконните дейности при цена, която се равнява на малка част от стойността на патрулните кораби”, коментира Юлио Маас от Обществото за опазване на дивата природа (WCS), което участва в проекта.

Въпросите дронове са в състояние да летят самостоятелно за повече от един час, изминавайки по 50 км. Възможността за заснемане с висока резолюция на снимки и видео ще позволи на мини-самолетите да наблюдават райони по крайбрежието, които обичайно са затъмнени от мангровите гори, където рибарите обичайно скриват своя незаконен улов.

Чрез използване на безпилотни летателни апарати за откриване на такива дейности органите на реда могат да провеждат повече търсения и ефективно да насочват патрулните кораби. В Белиз се надяват, че това начинание може не само да намали незаконния риболов в страната, но и да се окаже модел за нови методи за опазване на природата по целия свят.

Коментар