Още доказателства за облачната Windows 365

Windows 365 ще реализира визията „Mobile first, cloud first world” на новия генерален директор Сатя Надела

Windows 365 ще реализира визията „Mobile first, cloud first world” на новия генерален директор Сатя Надела

Облачната операционна система Windows 365, за която се говори от известно време, изглежда е реален проект. Информация от няколко LinkedIn профила потвърждава, че клауд платформата на Microsoft е в процес на разработка, като вече са известни и някои подробности за нея.

Според досегашните слухове, Windows 365 е облачна версия на Windows, която ще се предлага на абонаментен принцип. За първи път подобен продукт беше споменат от руската хакeрска група WZOR и китайския ресурс Faikee, но след известно затишие мнозина журналисти се усъмниха в съществуването на подобен проект.

Сега от LinkedIn изтече нова информация, която възроди интереса към фамозния продукт. Няколко профила в социалната мрежа потвърждават, че Windows 365 е в процес на разработка, но изглежда системата е нещо различно от това, което се очакваше, пише mice.com.

Твърди се, че Windows 365 (името е  аналогично на облачния пакет Office 365) комбинира подхода „One strategy, One Microsoft” на бившия CEO Стив Балмър с визията „Mobile first, cloud first world” на неговия наследник Сатя Надела. С други думи, новата платформа Windows 365 е базирана в облака и обединява всички „умни” устройства, става ясно от съобщение в един от профилите в LinkedIn.

Според информациите в LinkedIn, Windows 365 ще позволи на клауд потребителите да ползват тяхна, собствено настроена ОС на различни устройства

Според информациите в LinkedIn, Windows 365 ще позволи на клауд потребителите да ползват тяхна, собствено настроена ОС на различни устройства (източник: mice.com)

Подобно е описанието на системата и в друг LinkedIn профил – Windows 365 е резултат от съгласуване на стратегиите на Стив Балмър и Сатя Надела и ще позволи на клауд потребителите да ползват тяхна, собствено настроена ОС на различни устройства.

Какво точно означава това остава неясно. Може да бъде клауд базиран интерфейс, от който потребителите получават достъп до своите устройства. Подобна е реализацията на Airdroid, която позволява управление на устройството от всеки браузър.

Засега няма официални индикации от Microsoft за разработката на продукт Windows 365. Очаква се през първото половина на 2014 г. компанията да пусне следващата си операционна система Windows 9 с редица подобрения, желани от потребителите. Според последните слухове, предварителна версия на Windows 9 ще излезе в края на септември тази година.

Коментар