Най-добрият Haswell-EP идва с 18 ядра

18-ядреният процесор Xeon E5-2699 v3 ще намери приложение в най-мощните работни станции

18-ядреният Xeon E5-2699 v3 ще намери приложение в мощните работни станции

Intel подготвя нова колекция от Haswell процесори, като флагманът в нея ще бъде Xeon-базираният Haswell-EP. Според изтекла в интернет информация, чипът ще предложи за първи път 18 изчислителни ядра.

Много ядра в процесора означава по-големи изчислителни възможности, но преобладаващата част от приложенията не са написани за работа с повече от четири ядра. Обикновено сървърите в центровете за данни се възползват от повишения брой процесорни ядра, изпълнявайки множество операции едновременно.

Но дори и там не винаги са необходими повече ядра, тъй като системите са съставени от голям брой различни подсистеми – например блейд сървъри с един или два CPU. Когато подобни компютри работят в тандем, чиповете с до 12 ядра са напълно достатъчни.

Въпреки това Intel планира да пусне 18-ядрен процесор Haswell-EP. Според публикация в ChipLoco, новият флагман за работни станции ще излезе на 9 септември. Наречен Xeon E5-2699 v3, процесорът ще работи на тактова честота 2,3 GHz, ще консумира 145 вата (показател TDP) и ще струва $4058.

Линията Haswell-EP включва още 16-, 14-, 12-, 10-, 8- и 6-ядрени процесори, като най-евтиният от тях струва 169 долара. Повечето изчислителни ядра ще позволят по-високопаралелна обработка и съответно ще редуцират нуждата от използване на PC Express ускорители като Nvida Tesla и AMD FirePro/FireStream.

Работните станции Dell Precision първи ще се възползват от процесорите Haswell-EP. Очаква се също Apple да предложи Hasell-EP ъпгрейд за своите професионални машини Mac Pro, но едва ли с 18-ядрен процесор. Редактирането на 4K видео е най-очевидното приложение за подобни системи. Полза ще извлекат и създателите на 3D игри.

Коментар