Хладилник изстудява без да консумира ток

Новият „изпарителен хладилник” има прозрачна пластмасова врата, през която се вижда както има вътре

„Изпарителният хладилник” има прозрачна пластмасова врата, през която се вижда какво има вътре

Хладилник, който не консумира ток, е сглобил ентусиастът Митикул Мансукх Праджапати. Устройството, познато като „изпарителен хладилник”, не е първото по рода си в света, но се отличава с повече удобство – има прозрачна пластмасова врата, през която се вижда какво има вътре.

„Вода от горните камери капе надолу и след това се изпарява, отнемайки топлината от вътрешността и оставяйки камерите хладни”, обяснява Праджапати работата на своя хладилник.

Горната камера се използва за съхраняване на вода. Малък капак, изработен от глина, е монтиран отгоре. Едно малко кранче е сложено на предния нисък край на камерата за точене на вода за пиене, описва продукта GreenTech.bg.

В по-долната камера има два рафта за съхраняване на храната. Първият рафт може да се използва за съхранение на зеленчуци, плодове и др., а вторият – за съхраняване на млечни продукти.

„Хладен и достъпен, този глинен хладилник е много добър вариант да запазване на храна, зеленчуци и дори мляко свежи в продължение на дни”, казва Праджапати. Разработчикът продава хладилника на цена от 40 до 60 долара.

Изпарителните хладилници не са новост. Миньорите в Австралия например са имали своя собствена версия, разработена още през 1890 г. „Coolgardie” е бил направен от дърво, калай и зебло. Слагали го да стои на верандата далеч от слънце, но изложен на бриза. Ветрецът изпарявал водата от водния чул и охлаждал вътрешността. Тези хладилници били употребявани до средата на 20 век.

Коментари по темата: „Хладилник изстудява без да консумира ток”

добавете коментар...

  1. Фил

    Виждали сте манерка със вълнен калъф отвън. Ако мокрите и държите манерката на вятър. Течността вътре е приятно прохладна за пиене. Архитектите ехо, вместо да гоните квадратури нека да измислим или приложим, кухини или шахти за охлаждане на сгради без ток. Чака ни глобална жега! Климатиците няма да ни спасят .

  2. Фил

    Това е гениално. Майка ми си изключва хладилника през зимата. Тук не става въпрос само за иконония, но и за намаляване въглеродните емисии.

  3. Anonymous

    В Алпите съм виждал каменен хладилник, овлажняван от изворче, а за изпарението помага естествено покритие от мъх. Посред лято термометърът вътре показваше 13 градуса.

Коментар