И Amazon ще прави умен хладилник

Умен хладилник ще подпомогне бизнеса с хранителни продукти на Amazon
(снимка: CC0 Public Domain)

Amazon изглежда е решил да влезе в кухните ни – с умен хладилник, който стъпва на технологиите, използвани в магазините Amazon Go без касиери. Интелигентният хладилник ще следи артикулите, за да помага на собственика да поръча нови, ако даден продукт е близо до изчерпване.

Говори се, че екипът, създал системите на Amazon Go, ще поеме отговорността за проекта, който ще продължи най-малко две години, съобщи Engadget. Технологията Just Walk Out, използвана в магазините Go, следи какво слагат купувачите в количките си и автоматично ги таксува, когато напускат магазина.

Според изтеклата информация, хладилникът ще следи продуктите вътре и ще се образова относно покупателните навици на собственика. Ако се изчерпва нещо, което семейството купува често, хладилникът ще уведоми чрез съобщение и дори може да улесни поръчването на нови стоки от Whole Foods или Amazon Fresh.

Не е трудно да се прогнозира, че подобна система би подпомогнала бизнеса на Amazon с продажбата на хранителни стоки. Наред с това хладилникът ще може да предложи и рецепти за приготвяне на храната.

Както може да се очаква, Amazon няма да произвежда самите хладилници. Фирмата ще прави това в партньорство с производител на домакински електроуреди. Предполага се, че в хладилника ще бъде вграден и гласовият контрол на Alexa.

Според Insider, досега компанията е харчила по над 50 милиона долара годишно за проекта. Въпреки това няма гаранция, че хладилникът ще се появи на пазара, тъй като е възможно Amazon да отмени плановете си.

Концепцията не е съвсем нова. Идеята за умни хладилници, които сами поръчват нови стоки, се върти в общественото пространство от няколко години, особено в контекста на все по-многобройните реклами на технологии за „умен дом”.

Коментари по темата: „И Amazon ще прави умен хладилник”

добавете коментар...

  1. Марто

    А кога ще направят умни гащи? Да може като пръцнем и се окашкаме, да ни пращат “месидж” да се подмием и да ги сменим.

Коментар