Гладът за кадри остава основен проблем за бизнеса

Секторите ИТ, Производство и Аутсорсинг имат най-оптимистини планове за наемане на кадри
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки че почти всички сектори и региони в страната ще търсят служители, гладът за кадри ще продължи да бъде основен проблем пред бизнеса, заявиха от Българската конфедерация по заетостта (БКЗ).

Близо една четвърт от компаниите планират да увеличат работната сила през следващите шест месеца, сочи национално изследване на БКЗ, което обхваща 826 работодатели от пет региона и дванадесет индустриални сектора в страната.

В същото време 6% от бизнеса прогнозират съкращения, 45% ще запазят числеността на служителите си, а 26% от организациите не са сигурни относно плановете си за наемане.

Така нетният коефициент на заетостта на БКЗ, получен от разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +17% за периода октомври 2021 – март 2022 г.

„Резултатите от изследването ни отразяват, от една страна, икономическата и политическа несигурност, пред която е изправен българският бизнес и, от друга, задълбочаващият се проблем с недостига на кадри. Вече не говорим просто за работни места, а за цялостното им преформатиране и индивидуализиране, за да може работодателите да привлекат и задържат нужните им служители особено в секторите, които понесоха най-големите негативи на пандемията”, коментира Надя Василева, председател на конфедерацията.

„Както заетите, така и работодателите се адаптирахме в крачка към новата работна реалност, но за да бъде пътят ни напред по-лек, трябва да можем да разчитаме и на адекватна на тази реалност дигитализация и законодателна рамка, каквито все още липсват”, допълни тя.

Най-оптимистични планове за наемане на нови служители споделят работодателите от секторите „Информационни технологии”, „Производство” и „Аутсорсинг” (съответно +49%, +34% и +31%), докато секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” (-7%), „Селско, горско и рибно стопанство” (-2%) и „Добивна промишленост” (-1%) ще предложат най-малко възможности за работа през следващата половин година.

„Цифрите не са изненадващи за никого. Традиционно силните сектори ще продължат да растат, защото бизнесът от години обучава сам кадрите си под формата на вътрешнофирмени академии и партньорства с институции и не спира да предлага иновативни университетски програми”, коментира Василева.

По нейните думи, сега е моментът компаниите масово да преосмислят бизнес стратегиите си и да предоставят повече възможности за придобиване на нови умения и по-голям достъп до кариерна реализация на алтернативни групи от таланти като жените и хората с увреждания, „ако искат да преминат Рубикон през следващите месеци на явна несигурност”.

Изследването на коефициента на заетостта на БКЗ също показва, че в периода октомври 2021 г. – март 2022 г. работодателите в четири от петте региона планират да наемат нови служители. Кандидатите за работа могат да очакват най-много кариерни възможности в София, където коефициентът на заетостта е +69%, Пловдив (+18%) и Варна (+8%).

Работодателите от бургаския регион имат умерени планове за наемане на служители с коефициент на заетостта от +5%, докато Русе е единственият регион, в който заетостта няма да расте (-4%) до края на март следващата година.

Коментари по темата: „Гладът за кадри остава основен проблем за бизнеса”

добавете коментар...

 1. Ремонт Електрожени

  Това с “гладът” за кадри е много некоректно. Специално за България има глад за кадри, но само за такива, които се съгласяват да робуват за Бог да прости. Ако условията бяха нормални, с поносимо работно време и заплащане поне близко до това в Цивилизацията – едва ли някой щеше да си зарязва живота тук и да си търси късмета другаде, където биха го оценили евентуално с пъти по-справедливо. В нашата страна има глад само за можещи БАЛАМИ, пък те май попривършиха. Та от там и постоянното повтаряне (вече до втръсване) на тази мантра!

 2. Бабави

  Трябва коренна реформа в станадртите за специалистите.
  Не може висшист с реално образование да бъде наеман под определен минимум заплащане /по специалности/. сега го има в КТ, но се заобикаля.
  Само ИИ може да е кадровик при наемане !!
  Какво да кажем ние – поколение, което все още може да бъсе полезно, но пък нито да се пенсионираме и да работим,според необходимостта от спомагателни дейности , нито пък пенсионирането ни е според професионалния опит и принос , а не само според трудовия стаж.
  Ами да -седял един 30 г. зад бюрото и обслужвал корупцията с простотията си и угаждачеството и се пенсионирал екстра, а друг – с реален принос в девйността – седи без пенсия и в мизерия. Значи – не само стартовите нива на заплащане за младите, а и осигуровките им, дължими от работодателя трябва да бъдат актуализирани.
  Изобщо – да не се поставя каруцата пред коня – за да се тръгне напред ,постави коня
  пред каруцата, нахрани го, покажи му уважение и доверие за силите , пък тогава тръгни напред.

 3. Anonymous

  Плащай.

 4. Anonymous

  Нали? Да се чуди човек какво правят толкова българи в Германия и Франция.

 5. Йордан

  Хубавото е, че вече сме в ЕС и съответно можем да наемаме работници от всички държави-членки. Предполагам, че дори и германци и французи биха дошли да работят в България, ако им се предложи хубава заплата и добри условия на труд.

Коментар