Аутсорсингът може да поеме безработните от ковид кризата

Безплатни инструменти дават шанс за повишаване на квалификацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Четирикратно се е увеличил броят на кандидатите за работа, идващи от най-засегнатите от ковид кризата сектори, отчита HR компания. Освободените служители обаче е нужно да надградят уменията си, за да не останат трайно без работа, казват експертите.

По-малкият опит на тези хора в стандартния начин за намиране на работа (през обяви вместо чрез препоръка или от уста на уста) води до по-безразборно кандидатстване, без да се обръща внимание на изискванията за конкретната позиция, коментираха ситуацията от Adecco България. Това, от своя страна, затруднява намирането на подходящите кандидати за по-ниските позиции, защото се утежнява процесът по  подбор.

Освободените от засегнатите сектори хора са потенциални служители за аутсорсинг компаниите, например, стига да покриват изискванията за добро владеене на език и по-високо ниво на техническа грамотност. HR специалистите съветват тези кандидати да наградят своите умения. За целта има достатъчно безплатни инструменти, чрез които да повишат квалификацията си и своите меки умения, така че да останат конкурентноспособни на пазара, ако кризата продължи.

Въпреки повишения брой хора, търсещи работа, наблюденията показват, че работодателите не са намалили стартовите възнаграждения за отворените позиции. Със сигурност обаче почти общовалидна допълнителна придобивка е по-голямата гъвкавост в работното време и възможността за работа от вкъщи, където съответната позиция позволява.

В пакетите на някои компании дори са включени допълнителни средства за подобряване на условията за работа от разстояние като целево финансиране на закупуването на бюра, столове и т.н.

И докато за по-ниските позиции има достатъчно кандидатстващи, за средното и високо ниво специалисти по-трудно се намират хора за свободните позиции. Като последица от развитието на кризата и нейната непредсказуемост, доказаните специалисти не са склонни да сменят своя работодател.

Безспорен е общият спад в броя на обявените свободни позиции, но има сектори, които продължават усилено да наемат хора, твърдят от Adecco. При тях кризата не е довела до замразяване на назначенията, а точно обратното. Примери за такива сектори в България са аутомотив, ИТ и аутсорсинг.

В сравнение с първия локдаун през пролетта, при втората вълна на пандемията компаниите реагират по-балансирано и спокойно и не пристъпват автоматично към замразяване на позиции.

„Кризата е тук, тя продължава и най-вероятно ще продължи още дълго време. Но след първоначалния шок през март вече има по-малко неизвестни, бизнесът има вече по-ясна представа какво да очаква и как да се справя с последиците”, коментира Димитър Иванов, търговски и оперативен директор на Adecco за България.

Коментари по темата: „Аутсорсингът може да поеме безработните от ковид кризата”

добавете коментар...

  1. Бачо.

    Не от всеки става овчар, не от всеки става и ИТ.
    Не слушайте разни шефчета, ЧР, ловци на таланти.
    Те гледат бройката, няма си и понятие кое, как става.

  2. Бабел

    Почти съм готова- и с работното време, и с работата, а даже имам и идея за бизнес- малки фитнес уреди за разкършване – отвреме навреме , сигурно вече има и фирми в готовност.Ами така и така може да се работи и по анцуг,стига да се върши качествена работа ,защо да не НИ ДАДЕ държавата по едни ластици ,малки гирички, пътечки, и т.н.
    Ше станем по-спортни и по свободни в личностите си.Да, и по-пълните няма да се притесняват ако искат да си правят упражнения….Може д а възникне работа за инструктори по фитнес при работа он лайн и т.н. Изобщо трябва ни един спортен контрол от ИИ и т.н.
    Да,одобрявам системата работа он лайн от дома.
    Имам нужда от подкрепа за условията, но надявам се да има такава след обосноваване на
    ефекта .

Коментар