DuckDuckGo с рекорд: 100 милиона търсения на ден

Потребителите на интернет се замислят все повече за личната неприкосновеност
(снимка: CC0 Public Domain)

Интернет търсачката DuckDuckGo отпразнува важен етап, достигайки нивото от 100 милиона търсения на един ден. Данните за трафика показват, че рекордът е бил постигнат миналия понеделник, 11 януари.

Тази търсачка е известна със своята поверителност. Тя не събира лични данни за потребителите си, а същевременно борави с над 400 източника, отбелязва в публикация за рекорда Search Engine Journal.

Като се има предвид цифрата, отчетена на 11 януари, изглежда, че DuckDuckGo е на път да постигне средно около 90 милиона търсения дневно за месец януари. За сравнение, година по-рано – през януари 2020 г. – търсачката имаше средно по около 52 милиона търсения на ден. Това означава, че е налице увеличение със 73% спрямо същия период на предходната година.

„Хората идват при нас, защото искат повече поверителност. Хората търсят алтернативи на бизнес модела на наблюдението”, коментира Камил Базбаз, вицепрезидент по връзките с обществеността в DuckDuckGo.

Търсачката е достъпна като приложение за iOS и Android и като разширение в Google Chrome. Услугата се използва от около 25 милиона души.

Най-голям растеж DuckDuckGo отчита при мобилните устройства. Приложението е достигнало позиция 7 в класациите на App Store за всички безплатни приложения и номер 1 от всички „помощни приложения”.

Развитието на DuckDuckGo и нейният успех се разглеждат като знакови за случващото се в глобалната мрежа. Събитията от последните месеци накараха много хора да осъзнаят, че цената на техните забавления в социални мрежи и чатове е личната им информация.

Именно затова все повече хора се оттеглят от популярните до момента сайтове и платформи и се насочват към системи с повече респект към личната неприкосновеност: търсачката DuckDuckGo, програми като Signal и Telegram. В тях хората могат да търсят информация или да обменят съобщения, без личната им информация да се събира и да се продава на рекламодатели.

Коментари по темата: „DuckDuckGo с рекорд: 100 милиона търсения на ден”

добавете коментар...

  1. Симо

    The Wind of Change…

Коментар