Telegram с опция за пълно скриване на телефонния номер

Telegram добавя възможности за анонимност на потребителите (снимка: Telegram)

Разработчиците на популярния месинджър Telegram пуснаха актуализирана версия, в която са добавили редица полезни функции, вкл. важни подобрения по отношение на анонимността на потребителите, съобщи блогът на проекта.

Ключово нововъведение е функция, която позволява на потребителите да скрият своя телефонен номер дори за онези събеседници, които вече имат този номер в телефонния указател. Очевидно това подобрение на поверителността е в отговор на широко използвания метод за „деанонимизиране” на потребителите на Telegram, при който се създава голям списък с контакти от хиляди записи и след това се сравнява със списък на участниците в групови чатове – този метод е използван от полицията по време на последните протести в Хонконг.

„Вярваме, че всички имат право да изразяват мнението си и да общуват насаме помежду си. За да защитим това право, ние разширяваме арсенала от настройки за поверителност”, казват от Telegram във връзка с новата функция за поверителност.

По-рано се появиха информации, че разработчиците на месинджъра тестват нов и по-ефективен метод за заобикаляне на блокирането. Същността на новата технология е, че тя позволява на месинджъра да маскира трафика при обикновен TLS, което значително ще усложни възможността за блокиране на предаването на данни при използване на Telegram.

Новата версия на месинджъра добавя и възможност за отлагане на изпращането на съобщения в частни чатове, групи, канали и избрани, където отложените съобщения могат да бъдат напомняне за нещо важно. За да използва тази функция, потребителят трябва да задържи бутона за изпращане на съобщение и да избере „Изпращане по-късно”, след което да зададе времето за изпращане на съобщението.

Даунлоуд: Telegram

Коментар