Колко важен е контрастът при избор на HDTV

Когато се избира телевизор с висока дефиниция, трябва да се обърне сериозно внимание на предлагания контраст, който се изразява като отношение между най-светлата част и най-тъмната част на екрана (10000:1, например). Един телевизор с такъв висок коефициент ще възпроизведе черния цвят много близо до истинското черно и ще покаже повече подробности на слабо осветена сцена.
Звучи просто и щеше да е просто, ако не съществуваха двата типа коефициенти на контраст: динамичен и статичен, и ако методите за тяхното измерване бяха напълно обективни, а резултатите – еднозначни. Фирмите-производители на телевизори, монитори и видео прожектори използват тези неясноти и се надпреварват да дават все по-високи коефициенти на контраст, което естествено рефлектира върху цената.
Динамичният контраст е мярка за най-яркото бяло, което един HDTV може да възпроизведе, в сравнение с най-черното черно – като не е задължително да бъде по едно и също време или на една и съща сцена. Някои LCD телевизори, например, използват технология, която повишава яркостта на цялата картина в добре осветени сцени, за да постигне много ярки бели цветове, и обратно – затъмнява картината в слабо осветени сцени, за да постигне по-истински, по-тъмни черни цветове. Резултатът от измерването на най-бялото бяло в ярко осветена сцена, сравнено с най-тъмното тъмно в слабо осветена сцена, представлява спецификацията динамичен контраст.
Статичният контраст измерва светло и тъмно в статично състояние, или най-високият коефициент на контраст, който може да се постигне в една и съща сцена в даден момент. Като стойност той е по-малък от динамичния контраст, но е по-вярна мярка по отношение на качеството на картината. Познаването на разликата между тези два вида коефициента на контраст ще ви даде обяснение защо един HDTV с контраст 10000:1 не дава по-качествена картина от такъв с 1800:1, когато ги гледате един до друг в магазина. В действителност 1800:1 е много добра стойност за статичен контраст, докато 10000:1 е средна стойност за динамичен контраст. Спецификациите на някои марки и модели телевизори включват контраст 15000:1 или дори 18000:1.
В крайна сметка, най-добрият съветник и съдник за качеството на картината остават собствените ни две очи. Добра стартова точка за статичен контраст е минимум 1000:1. Има телевизори, чиито спецификации посочват 1500:1, 1800:1 или 2000:1. Стойности от 5000:1и нагоре най-вероятно се отнасят за динамичен контраст.
Винаги проверявайте, когато се съмнявате. Високите стойности и на двата вида спецификации на контраста са измервани при много специфични условия, каквито в магазина, където избирате телевизор, не могат да се постигнат. Вашето око може ефективно да оцени разликата, само ако наблюдава картината в помещение с контролирана светлина. Единствено в напълно затъмнена стая ще можете да усетите разликата между стойности на контраста от 2000:1 и 500:1. Дори минимално количество външна светлина, каквато винаги ще присъства в дневната стая в дома ви, ще доведе до заличаване на тази разлика, която в парично изражение може да е доста съществена.

Коментар