Microsoft и Samsung се отдалечават от съда

Microsoft изглежда ще се откаже да съди Samsung за неплащане на лицензни Android такси

Microsoft изглежда ще се откаже да съди Samsung за неплащане на лицензни такси от продажбите на Android устройства, заради интереси, свързани с Windows Phone

Миналия месец Microsoft реши да заведе съдебно дело срещу Samsung заради неплащане на лицензни такси от продажбите на Android устройства. Изглежда обаче това е било само маневра от страна на Редмънт и двете компании ще избегнат съдебните разправии.

Според публикация в Korea Times, софтуерният гигант и Samsung са на път да постигнат извънсъдебно споразумение, което ще бъде обявено в близките седмици.

Двете компании са отдавнашни партньори и се нуждаят една от друга в редица проекти. Microsoft иска Samsung да инсталира на своите устройства Windows Phone, докато корейската компания се надява да извлече ползи от облачните решения на Microsoft. Ето защо двете страни нямат никакъв интерес от съдебни спорове и най-вероятно ще намерят начин да се споразумеят.

Откакто Microsoft придоби бизнеса с телефони на Nokia, Samsung престана да й плаща лицензни такси от продажбите на Android устройства. Това даде повод на Редмънт да се обърне към съда в Ню Йорк, за да си получи парите.

Известно е, че Microsoft притежава ключови патенти за Android и има договори с производителите да й плащат лицензни отчисления за всяко продадено устройство с гугълската ОС. Несъмнено Microsoft би спечелила делото срещу Samsung, но за компанията е по-важно да накара най-големия производител на смартфони да инсталира Windows Phone на част от своите устройства.

Коментар