Windows ще управлява и битовата техника

Концепцията IoT предвижда включване към глобалната мрежа на най-различни устройства

Концепцията IoT предвижда включване към глобалната мрежа на най-различни устройства

Microsoft пусна предварителна версия на Windows за битови устройства, като част от плана си за навлизане на перспективния пазар „интернет на нещата” (IoT), където конкурентната платформа Android вече има сериозно присъствие.

Концепцията IoT предвижда включване към глобалната мрежа на различни битови устройства – така например, вече са налични хладилници, които могат да поръчват продукти, както и играчки, способни да свалят и възпроизвеждат песни от интернет.

Google отдавна развива направлението IoT, в резултат на което операционната система Android може да се открие в най-различни устройства, дори в перални машини и тоалетни. Microsoft също крои амбициозни планове за IoT пазара и неотдавна обяви проект за специална версия на Windows, предназначена за свързване към интернет на обикновените битови уреди.

Windows за „интернет на нещата” може да се тества на хардуер Intel Galileo

Windows за „интернет на нещата” може да се тества на хардуер Intel Galileo

По-рано тази година Microsoft стартира програмата Windows Developer Program for IoT. Нейната цел е да пренесе Windows в нов клас малки и „умни” устройства. Някои разработчици получиха от Microsoft платки Intel Galileo с орязана версия на Windows, за да експериментират в областта на IoT.

Сега Microsoft направи Windows за IoT достъпна за всички разработчици, които имат платки Galileo. Този продукт може да се закупи свободно от онлайн магазини. Платката е съвместима с платформа Arduino, стъпва на едноядрен процесор Intel Quark SoC с тактова честота 400 MHz, има интерфейси 10/100 Ethernet, PCI Express, JTAG и USB, слот за SD карти и сериен порт RS-232.

Windows за „интернет на нещата” се явява по-достъпна, некомерсиална версия на Windows 8.1, с разширени възможности за разработчици и производители. Microsoft ще очаква от тях отзиви как да направи системата по-добра за нуждите на класа устройства, попадащи в категорията IoT.

По-рано този месец излезе второ поколение на платката Galileo, но засега Windows версията работи само с хардуера от първо поколение – Galileo Gen 1. Очаква се в скоро време Microsoft да осигури съвместимост на своята IoT платформа и за новите дънни платки Galileo Gen 2.

Коментари по темата: „Windows ще управлява и битовата техника”

добавете коментар...

  1. milkyleaks

    A SIGURNOSTA MOI DOM MOIJA KREPOST

  2. Драгомир

    Тези платки Galileo са твърде скъпи. И явно никой не иска да инвестира в несигурен играч (MS доказа че е такъв, особено при смартфоните – получи много малък дял от пазара). Затова MS раздаваха безплатно Galileo, но очевидно твърде бързо свършиха бройките. И вероятно ефектът е слаб от акцията.

    По отношение на IoT се бях записал и полечих единствено писмо, в което се пише:
    > Thank you for signing up for the Windows Developer Program for IoT. We’ll let you know when we have more to share.
    От тогава никаква нова информация не са ми пратили (а това е преди повече от месец). Явно мърлява работа.

  3. Мдааа

    мерси – не съм навит!!! 🙂

  4. Anonymous

    Мдам, хладилник, който сваля песни от Интернет ме вдъхновява особено…

Коментар