Печатат вятърна турбина на 3D принтер

3D AirEnergy е лека и може да се премества лесно според посоката на вятъра

3D AirEnergy е лека и може да се премества лесно според посоката на вятъра

Преносимите вятърни турбини не са новост, но за първи път подобна техника се отпечатва на 3D принтер. Новата технология прави по-достъпни вятърните турбини.

Производител на 3D принтери от Познан, Полша е разработила нов модел вятърна турбина, която се печата на 3D принтер, сгъва се и лесно може да се побере в раница, съобщи GreenTech.bg. Машината има мощност 300 вата – достатъчно за захранване на множество смартфони, лаптопи и други малки уреди.

Компанията Omni3d е нарекла това чудо „3D AirEnergy” и е категорична, че то може да се използва от всички – от къмпингуващите в Северна Америка до селяните в Субсахарска Африка. Екипът е публикувал своя дизайн с отворен код, така че всеки по света може да го вземе и подобри, а също така всеки може да изгради подобна турбина с цел осигуряване на чиста енергия за бедните райони по света.

Желанието на създателите на турбината е да привлекат около 30 000 долара обществено финансиране за своя проект чрез платформата Kickstarter. Дарителите с по над 4000 долара (или 2500 британски лири) ще получат пълнофункционална 3D AirEnergy за някое африканско село. Базов комплект пък струва около 350 долара.

Вятърната турбина е лека и може да се премества лесно според това как се променя вятърът. „Нека да вкараме чистата, възобновяема енергия на всеки праг по света”, казва Конрад Зиерзпутовски, съосновател на полската компания Omni3D.

Коментар