Експертен екип ще променя закона за е-управлението

В областта на електронното управление ще се следва политиката на приемственост, заяви Николина Ангелкова

В областта на електронното управление ще се следва политиката на приемственост, заяви Николина Ангелкова (снимка: МТИТС)

Екип от експерти по право и информационни технологии започва работа по промените в Закона за електронното управление, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова на работна среща с представители на браншови и работодателски организации.

Към работата по проекта ще бъдат привлечени и представители на ИТ бизнеса. Министърът заяви, че в областта на електронното управление ще следва политиката на приемственост, за да може следващият парламент да обсъжда закон, който е обществено приемлив.

Целта е законът да стане работещ и ефективен, каза министър Ангелкова. По думите й, новите текстове трябва да регламентират функциите на държавния системен администратор, който ще осигури поддръжката и устойчивостта на разработените от бизнеса системи по проекти, които вече са приключили.

Трябва да спре работата „на парче”, за да може най-накрая когато един гражданин или юридическо лице има нужда от комплексна услуга, свързана с данни, които се съхраняват в няколко администрации, да заяви и получи документа онлайн, посочиха от правителството.

Представителите на браншовите и работодателски организации заявиха за пореден път, че работещото електронно правителство е основна стъпка за подобряване на бизнес средата в страната. Те са готови да участват в професионалните обсъждания на проектите на закони и политики, за да бъде постигнат консенсус за бъдещото развитие на сектора.

Коментари по темата: „Експертен екип ще променя закона за е-управлението”

добавете коментар...

  1. Ванката

    Трябва да се престане с взимането на пари на малки парчета по милиони.
    А трябва цялостно да се действа по взимане на големи порции по милиарди левове.

Коментар