Wire-Free ще ни избави напълно от кабелите

Технологията WiGig ще позволи безжично предаване на изображения от ноутбук или таблет на два независими монитора

Технологията WiGig ще позволи безжично предаване на изображения от ноутбук или таблет на два независими монитора

Нова концепция Wire-Free, лансирана от Intel, цели да избави напълно потребителите на компютри от досадните кабели. Технологията ще бъде представена подробно на форума за разработчици IDF 2014 в Сан Франциско през септември.

Wire-Free стъпва на стандарта за безжично предаване на данни WiGig и използва свободния от лицензиране честотен диапазон 60 GHz, за да предава данни със скорост 7 гигабита в секунда (Gbps), или 5-10 пъти по-бързо от сегашните Wi-Fi мрежи.

Още една добра новина е, че WiGig устройствата ще бъдат обратно съвместими с оборудването за Wi-Fi, т.е. ще могат да работят в Wi-Fi мрежи, но на по-ниска скорост. Безжичният интернет е най-очевидното и лесно приложение на новата технология.

Друг очакван продукт в рамките на проекта Wire-Free е първата док-станция с поддръжка на WiGig за персонални компютри. С нейна помощ потребителите ще могат да показват изображения от ноутбук или таблет на два независими монитора чрез безжична връзка. По такъв начин отпада необходимостта от свързване на външни екрани към DisplayPort и HDMI портовете на мобилни компютри.

Wire-Free вероятно ще навлезе и в технологиите за безжично зареждане на мобилни устройства, в частност – Rezence, която използва принципа на магнитния резонанс. В спецификацията на Rezence е предвидена възможност за едновременно зареждане на няколко мобилни устройства с различно потребление на енергия чрез една-единствена площадка.

Според наблюдателите на пазара, през 2016 година ще се появят компютри, които не се нуждаят от никакви кабели за предаване на данни и енергия. Те ще използват именно новата технология Wi-Free.

Коментар