Apple ще прави MacBook още по-тънък

Сегашният MacBook Air има дебелина от 0,3–1,7 см, но Apple подготвя още по-тъкън модел

Сегашният MacBook Air има дебелина от 0,3–1,7 см, но Apple подготвя още по-тъкън модел

Мобилните компютри на Apple са известни като едни от най-тънките на пазара, особено модела MacBook Air, който провокира създаването на т.нар. ултрабуци на база Wintel. Компанията от Купертино обаче иска да направи още по-тънки своите лаптопи.

Сегашният MacBook Air има дебелина от 0,3–1,7 см, докато по-големият му събрат MacBook Pro с дисплей Retina е дебел 1,8 см. Първоначалният MacBook Pro с 13,3-инчов екран има дебелина 2,4 см, но този модел ще бъде спрян от производство до края на годината. В същото време производството на компоненти за новите, по-тънки ноутбуци вече е започнало, твърди DigiTimes, позовавайки се на източници от тайванската ИТ индустрия. Не се съобщава обаче каква ще бъде дебелината на бъдещите модели MacBook.

Очаква се дебютът на ултратънките MacBook да се състои към края на 2014 или началото на 2015 г. В първия случай Apple ще може да разчита на по-големи продажби, предвид традиционно силния за търговците празничен сезон.

През последното тримесемие Apple продаде общо 4,41 млн. персонални компютъра, което е с 18% повече спрямо същия период на миналата година. Делът на ноутбуците MacBook възлиза на около 80% от всички продадени от Apple компютри.

Коментари по темата: „Apple ще прави MacBook още по-тънък”

добавете коментар...

  1. OSX

    OSX няма аудио миксер с който да се контролира звука на стартираните програми, прозорците нямат бутон с който да се разтягат до цял екран – зеленият (+)-бутон не върши работа, не може да се настрои да не преминава в sleep-режим при затваряне на капака

  2. Фактите не са глупости,

    а е глупост да се отричат. Съвсем не става дума за седмица, но продължавам да го ползвам заради хубавия дизайн, екрана и батерията (или поне доброто пестене на енергия). Самсунг имат конкурентен продукт, 9-та, не е лош, дори има повече пиксели, но усещането на дизайна и хардуера не ми допада толкова.

  3. Apple forever

    Много хубав дизайн, само човек който не е ползвал os x за повече от седмица и то за серозна работа може да говори подобни глупости. Няма невъзможни неща на тази ОС, а работата с нея е истинско удоволствие. След 10 години windows и 2 години ubuntu, а преди това няма да обяснявам какво съм ползвал, че беше миналия век неискам и да виждам друга система за ежедневната ми работа. А тя е програмиране и определено това е най добрата система в света. Apple са направили всичко така както е най естествено да се ползва от човек. Друг е въпроса, че като сме свикнали на неща като windows трудно се аменят навиците. И аз в началото се дърпах, но после се оставих да свикна вместо да променям поведението на системата и усетих нещата по друг начин. Сега на друго немога да работя.

  4. sda

    то и за подложка за мишка не става, знаеш ли кво е лигаво такова… 😀

  5. Много хубав дизайн

    батерията издържа доста, екрана и цветовете са страхотни.

    Но операционната система (прилича на някакъв излъскан Линукс ГУИ) е направо непоносима.

    По форумите има невероятни дискусии, където се чудят например как да се покажат азбучно първо папките и после файловете – понеже ОС на Епъл не може да прави това и не разрешава на потребителите да я настроят да може – и най-великото решение, до което феновете са достигнали, е да си преименуват всички папки с долно тире в началото, напр. “_папка”.

    ОС също не може да отваря файлове и папки с Ентер и не позволява на потребителя да я настрои да може.

    Има разни хакери, които се чудят как да хакнат ОС на Епъл, за да може да прави всякакви такива елементарни за другите ОС неща, и феновете купуват ли купуват хакове, и преливат от благодарност, че напр. вече могат да си сменят разделителната способност на екрана и да ползват дори пълната(!) раделителна спобност – УАУ! – напр. в Макбук про, или пък да аписват на НТФС флашки, и т.н.

    Направо се е получила бизнес ниша “Да оправим куцата ОС”, поради умозрителните “гении” от Епъл, освен ако не го правят умишлено, за да насърчават това, примерно за да печелят по някакъв начин повече пари.

    Жалко за хубавия дизайн и изработката на хардуера.

  6. ;)

    Скоро ще го направят достатъчно удобен за подложка за мишка 😀

Коментар