Windows 8 най-сетне изпревари Windows XP

Интересът към Windows 8 може да не е толкова голям, колкото се иска на Microsoft, но все пак модерната ОС постепенно се налага на пазара. Нови данни на една от водещите компании за изследвания показват, че за първи път Windows 8/8.1 изпреварва по популярност Windows XP – 13-годишната операционна система, която от април е в пенсия.

Съвкупният дял на Windows 8 и 8.1 е по-голям отколкото този на Windows XP, сочат данните на StatCounter за август

Съвкупният дял на Windows 8 и 8.1 е по-голям отколкото този на Windows XP, сочат данните на StatCounter за август

По данни на StatCounter за броя прегледани интернет страници, през август 2014 г. делът на Windows XP при персоналните компютри възлиза на 14,31% спрямо 15,15% през юли. Windows 8 пък е инсталирана на 7,35% от десктопите и ноутбуците в света, а Windows 8.1 – на 8,2%, като така съвкупният дял на Windows 8/8.1 възлиза на 15,55%.

Най-популярната операционна система продължава да бъде Windows 7 с дял от 55,7% през август, бележейки ръст от няколко десети от процента спрямо юли. Windows Vista се ползва на малко повече от 3% от персоналните компютри, а делът на Mac OS X възлиза на 8,64%.

Друга анализаторска компания, Net Applications, дава 51,2% на Windows 7 при настолните компютри през юли. За пети пореден месец системата, въведена на пазара през 2009 г., увеличава дела си. Прогресът на Windows 7 в последната половин година е двойно по-голям, отколкото на Windows 8.

За сравнение, делът на Windows 8/8.1 достига 12,48% през юли, сочат данните на Net Applications, а Windows XP и Vista имат съответно 24,82% и 3,05%. Така XP все още изпреварва значително Windows 8/8.1, според конкурентната на StatCounter анализаторска компания.

Коментари по темата: „Windows 8 най-сетне изпревари Windows XP”

добавете коментар...

  1. kod9

    До реалист?!
    По едно време имах инсталирана програма, която показва, колко неизвестни те наблюдават, какво правиш в момента. Имало е случаи, когато, и 5 наблюдават, а това да ги откриеш, кои и къде са е съвсем друга работа. Аз нямам тайни на компютъра, но факта, че те наблюдават е неприятен. То, и програмите за сигурност се използват за събиране на данни така, че…… и извода за вас. Със събирането на данни се прави профил за най различни цели, а по натам си развийте нещата сам до, какво може да доведе това за вас в даден момент. От нищо може да доведе до нещо……

  2. Разбирачът

    Данните (и най-вече изводите) на StatCounter са почти като “изсмукани от пръстите” (поне в случая за това коя ОС или кой браузър от колко хора се ползва – отделен въпрос е кои/колко ас активни) и няма никаква логика да се “измерва” по техния начин – да се гледа всяко посещение. И да кажем това, че един и същи човек е разгледал страницата на някой новинарски сайт 100 пъти, да се отчете като 100 в статистиката. Т.е. (в случаят с ползването на ОС или браузър) 100 пъти е ползван Windows 8 (да кажем) на този сайт, нищо, че е било от един и същи човек със само един Windows (браузър).
    Данните на Net Applications са далеч по-близки до реалността – да се отчитат само уникалните посещения. Или в горния пример – ако същия човек е рефрешнал някоя новинарска страница 100 пъти, в статистикатана Net Applications той все пак ще влезе като 1. Т.е. 1 (един) път е ползван Windows 8 на този, нищо че той го е рефрешнал 100 пъти (да речем).
    Т.е. Windows 8 има още много “хляб да яде” за да настигне поне XP.

  3. реалист?

    Добре де, ти колко човека познаваш, дето събират данни? Хакери де?

  4. kod9

    Да, ама 8 е най удобният за шпиониране, и не напразно китайците го забраниха за държавна употреба, а другите да си трошат главите. То, и чиповете вече се използват за събиране на данни така, че ако имате нещо тайно най добре е да не използвате Интернет и смартфони. А събирането на данни било то лични, и други вече си е детска игра за някои служби тук и там…..да не забравяме и хакерите…..

Коментар