Китай дава 20-дневен ултиматум на Microsoft

Притискайки Microsoft, Китай подготвя почвата за налагане на собствена алтернатива на Windows

Притискайки Microsoft, Китай подготвя почвата за налагане на собствена алтернатива на Windows

Китайските власти дадоха на Microsoft срок от 20 дни да отговори на повдигнатите въпроси във връзка с разследването на бизнеса на софтуерния гигант в страната.

Правителствената служба за промишленост и търговия (SAIC) изисква в рамките на 20 денонощния, считано от 1 септември, Microsoft да предостави на регулаторните органи отговор на въпроси, свързани с разследването на нейната дейност, предаде Ройтерс.

Не се съобщава какви мерки ще предприемат властите, ако Microsoft не изпълни това искане.

Въпросите касаят софтуерната съвместимост и комплектуването на Windows и MS Office. Компанията трябва да отговори на въпросите в писмен вид, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Разследването срещу Microsoft в Китай стана достояние на обществеността в края на юли тази година, но причините за него бяха неизвестни. Наскоро SAIC поясни, че е обезпокоена от доминиращото положение на Microsoft на пазара за софтуер, в частност – включването на приложения като Internet Explorer и Windows Media Player в състава на операционната система Windows.

Според някои източници, ситуацията е толкова сериозна, че генералният директор на Microsoft Сатя Надела планира да посети Китай в края на септември за преговори с властите.

Китайското правителство не е първото, което атакува монопола на Microsoft. През 2004 г. Европейската комисия поиска от софтуерния гигант да плати глоба от 497 млн. евро и да пусне версия на Windows без Media Player. Впоследствие санкцията беше увеличена до 1,7 млрд. евро., а през 2010 г. по искане на Комисията Microsoft осигури възможност за избор на браузър в Windows.

От началото на настоящата година SAIC започна девет разследвания, вкл. срещу Microsoft, за да гарантира спазването на антимонополния закон, който е в сила от 2008 г. Според някои анализатори, прикривайки се зад закона, правителството иска да създаде комфортна среда за местните разработчици на софтуер.

По-рано се появиха информации, че към октомври тази година Китай ще пусне собствена алтернатива на Windows. Първоначално това ще бъде операционна система за настолни компютри, която по-късно ще се адаптира и към мобилните устройства.

Коментари по темата: „Китай дава 20-дневен ултиматум на Microsoft”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    То в САЩ като че ли е различно. Само методите им са доста подмолни – чрез незаконно масово следене. И след това вместо в затвора, я невинен човек катастрофирал, а взел че се самоубил и каквото още се сетиш. А относно следенето – Китай са на светлинни години след САЩ, които вече си следят с интернет целия свят. Е, явно в близко бъдеще Китай ще започне да им липсва от статистиките…

  2. потребител

    Китай с тяхната цензура на всичко не бих казал, че имат национално ориентирана политика. Там се преследват хора, поради религиозни или политически причини и се вкарват невинни хора в затвора. Предполагам причината е по-скоро, че искат да лансират тяхна операционна система, която следи всичко и подава информацията към правителствените служби по интернет и служби по IT цензура.

  3. Драгомир

    Китай си имат национално отговорна политика.

Коментар