Toshiba с рекорд в квантовата криптография

Toshiba усъвършенства технологията за разпределение на квантови ключове

Toshiba усъвършенства технологията за разпределение на квантови ключове, постигайки рекордно висока скорост и непрекъснатост на работата

Японската компания Toshiba обяви рекорд в скоростта на квантовата криптография. Новото устройство за разпределение на квантови ключове за кодиране е инсталирано и тествано в Токио, съобщи businesswire.com.

Изпитанията са извършени по оптично влакно с дължина 45 км, което свързва централния район на Токио и западната част на града. Toshiba си е партнирала с Националния институт по информация и комуникационни технологии в продължение на повече от месец.

С помощта на криптографската система са предадени 878 гигабита ключова информация при средна скорост 25,8 гигабита на ден, или около 300 килобита в секунда. Твърди се, че връзката е работила много стабилно, като е поставен рекорд не само по отношение на скоростта, но и по непрекъснатост на работата.

Toshiba ще разкрие подробности за технологията по време на конференцията QCrypt 2014 този месец в Париж. Неотдавна изследователи от Бристолския университет предложиха използване на квантова криптография в смартфоните.

Коментар