Alibaba може да поскъпне до $163 млрд. след IPO

Alibaba се готви за най-голямото IPO в историята на Нюйоркската фондова борса

Alibaba се готви за най-голямото IPO в историята на Нюйоркската фондова борса

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba обяви плановете си за първично публично предлагане на акции (IPO) на Нюйоркската фондова борса. Според подадената в Комисията по ценни книжа и борси (SEC) форма F-1, прогнозната цена на акциите варира от 60 до 66 долара за брой.

Ако реализира плановете си, компанията може да привлече около 24,3 милиарда долара от продажбата на 368 хиляди акции. Това би било най-голямото IPO в цялата история на фондовия пазар в САЩ, предадоха информационните агенции. Пазарната капитализация на Alibaba може да възлезе на $163 млрд. след първичното публично предлагане на акции.

Рекордни IPO-та направиха Visa през 2008 г. за $17,9 млрд. и General Motors през 2010 г. за $15,8 млрд. Facebook оцени първоначално своите акции в диапазона от 28 до 35 долара в очаквана на инвестиции в размер на $13 млрд. Twitter пък заяви цена на акция от $26 и привлече $18 млрд.

Ройтерс твърди, че Alibaba ще започне IPO-то през настоящата седмица. Уол Стрийт Джърнъл информира, че китайският интернет гигант първоначално ще организира продажба на акции сред тесен кръг партньори и едва след това ще пусне ценни книжа на фондовата борса.

Коментар