Създадоха първия гъвкав дисплей с графен

Прототипът на графенов дисплей ще даде тласък в развитието на гъвкавата електроника (източник: Университета Кеймбридж)

Прототипът на графенов дисплей ще даде тласък в комерсиалното развитие на гъвкавата електроника (източник: Университета Кеймбридж)

Специалисти от Университета Кеймбридж и компанията Plastic Logic създадоха първия в света гъвкав дисплей с използване на графен. Прототипът ще даде тласък на комерсиалното приложение на графена и материали на негова основа в гъвкавата електроника.

Разработката представлява електрофоретичен дисплей с активна матрица, подобен на дисплеите, които се използват в е-четците. Но за разлика от тях, новият дисплей е формиран на стъклена основа вместо на пластмасова. Освен това схемите за управление на пикселите включват електроди от графен, които заменят традиционните метални електроди.

Графенът превъзхожда металите по прозрачност и също така е по-гъвкав от някои често използвани в момента материали. Именно прозрачността и гъвкавостта стават все по-търсени свойства на материалите в съвременната електроника. В допълнение, графеновите елементи се получават от разтвори, в резултат на което могат да се нанасят при ниски температури с помощта на евтини технологии за печат.

Показаният прототип с плътност 150 пиксела на инч е изготвен при температура под 100 градуса по Целзий и с използване на фирмената технология Organic Thin Film Transistor (OTFT) на Plastic Logic. Партньорите в проекта планират в бъдеще да изготвят по тази технология течнокристални и OLED екрани – цветни, с възможност за показване на видео.

Коментари по темата: „Създадоха първия гъвкав дисплей с графен”

добавете коментар...

  1. Иван

    Да, наистина е интересно как са го направили и то полупрозрачен напълно работещ и функционален с гъвкав и цветен дисплей.

    Другото супер впечатляващо беше не само гъвкав и цветен, а дори и еластичен тоест можеш като гума да го разпъваш обаче примера беше само с няколко цветни пиксела. Преди година го гледах май беше на Самсунг може да се потърси в youtube.

  2. Драгомир

    Само не разбрах как така е гъвкав дисплея, след като е на стъклена основа?

  3. Иван

    Супер новина!
    Напишете също статия и за цветния гъвкав полупрозрачен дисплей
    LG Shows Off 18-Inch Flexible, Rollable Display

Коментар