500 устройства ще има в „умния” дом след 10 години

Концепцията „интернет на нещата” подразбира включване към локални или глобални мрежи на различни устройства от категорията битова техника – термостати, развлекателни устройства и друга електроника.

Според прогноза на Gartner, в периода 2020-2025 г. броят на обединените в мрежа устройства в „умния дом” ще превиши 500. Това ще бъдат системи за осветление, музикална и развлекателна техника, всевъзможни датчици за наблюдение и устройства за сигурност. В бъдещите домове ще се появят също устройства като освежители на въздуха, хранилки за животни и много други.

„Интернет на нещата” (IoT) се поддържа от много водещи производители на електроника. Сред тях се отличава Apple, която подготвя нова операционна система iOS 8 с поддръжка на платформа Home Kit. Последната позволява на разработчиците да създават приложения за дистанционно управление на осветлението в дома или отваряне на вратата на гаража с помощта на телефон или смарт часовник.

Според анализаторската компания IDC, пазарът на електроника от типа „интернет на нещата” възлиза на 1,9 трилиона долара през 2013 г. Очаква се до края на десетилетието обемът на този пазар да нарасне четирикратно.

Коментар