Wi-Fi навърши 15 години с милиони „горещи точки”

За 15 години Wi-Fi измина дълъг път на развитие, но бъдещето е още по-обещаващо (източник: Wi-Fi Alliance)

За 15 години Wi-Fi измина дълъг път на развитие, но бъдещето за безжичната технология е още по-обещаващо (източник: Wi-Fi Alliance)

Технологията за безжично предаване на данни и достъп до интернет Wi-Fi навърши 15 години с впечатляващи показатели, става ясно от инфографика, публикувана на сайта браншовата организация Wi-Fi Alliance.

От момента на основаването си през 1999 г. алиансът налага стандартите и пазарното присъствие на Wi-Fi. Резултатът от тези усилия е видим за всички – съвременният свят изглежда немислим без безжичните мрежи.

За 15 години Wi-Fi измина дълъг път на развитие. Скоростта на предаване на данни нарасна от 11Mbps до 1Gbps, а спецификацията WiGig отива още по-далеч. В алианса вече членуват над 600 компании, а търговците са продали повече от 2 милиарда устройства.

Днес Wi-Fi интерфейс имат преносимите компютри, смартфоните, таблетите и потребителската електроника. По света вече са инсталирани над 5 милиона „горещи точки” за достъп през Wi-Fi, а броят на сертифицираните устройства превишава 20 000.

Участниците в Wi-Fi Alliance виждат още по-голямо бъдеще за безжичната технология. Тази увереност идва от развитието на концепцията за „интернет на нещата” (IoT), внедряването на Wi-Fi в системите за умния дом, транспорта и в мрежите от датчици с ниска консумация на енергия.

Коментар