Свръхзвукова подводница ще развива 5760 км/ч

Специалисти от китайския Технологичен институт в Харбин обещават пътуване от Шанхай до Сан Франциско само за два часа през океана. Екипът е разработил свръхзвукова подводница, която е в състояние да се движи с изумителните 3600 мили в час (5760 километра в час).

Благодарение на новата технология, подводница (или може би трябва да я наречем торпедо) може да се движи почти със скоростта на звука, пише GreenTech.bg.

Водата създава триене и затова кораби и подводници никога не са били в състояние да се движат толкова бързо, колкото самолетите. Но по време на Студената война учени от Съветския съюз разработват технология, която обвива подводницата в нещо като въздушен балон с цел предотвратяване на триенето. Досега тази технология е била използвана ограничено и то само при безпилотни средства като торпедата.

Китайските учени са измислили начин да преодолеят тези ограничения и въпреки че технологията не е съвсем готова за пазара, тя все пак обещава светкавично бързо пътуване в недалечното бъдеще. Това е добра новина и за плувците, защото същата технология може да се приложи за намаляване на триенето от банските костюми.

А дали ще е екологично? Доколкото става дума за масов транспорт, дори и да не е базиран на екологични горива, той ще доста ефективен. Не бива да забравяме обаче, че от друга страна това може да означава и доста по-бързи подводни ракети…

Коментари по темата: „Свръхзвукова подводница ще развива 5760 км/ч”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    fotu,който търси намира за съжеление някои сайтове с информация за военни технологи или литература са недостъпни за цивилни!

  2. fofu

    Това което стана публично известно за Илия Вълков (Июл Браун) е, че се занимавал с разлагането на водата на водород и кослород по някакава система при която и двата газа после могата да изгорят заедно и да се получи изходното количество вода. Като енергията при изгарянето надвишавала тази за разлагането – според самият Браун.

    Това което не е публично известно си остава неизвестно. Извини ме Лъчо, но се съмнявам, че точно на теб някой китайски учен се е изповядал на рамото какви торпеда правят.

  3. Лъчо

    Агрегатно състояние на водата наречено плазма Илия Вълков е работил по такъв проект за военните в Китай триенето е сведено до минимум независимо от дълбочината всички опити с торпеда са са били успешни 60-70те години

  4. Драгомир

    :-))) доколкото разбрах от неясното ти обяснение, то технологията за супер бързото плавателното средство не е руска, а е била на русалки? Да знаеш има голяма логика в това което казваш. А и веднага се разбира и защо тази технология ще е подходяща и за бански костюми.

  5. Станислав

    Има съветски торпеда, които използват суперкавитация. Образува се газов мехур в който торпедото лети но скоростта която достига е доста по-скромна – 370 километра в час а тук говорим за подводница…
    И честно, не виждам как тази технология ще се внедри в бански костюми 😀

  6. :o)

    абе, наивен 🙂
    усещам че си се напънал от гордост нещо за “група съветски учени” от Магадан 🙂
    Та какво викаш са направили…

    аааа не били те, ами били Китайски учени…
    аааа ама не са направили а ЩЕ направят…

    абе не били компютри, а били компоти, не били русалки ми били руснаци 🙂

    Важното е там нещо да се пее “да живей БКП” и да има манифестацийки нали? 🙂

  7. Ханс

    Хах – може да са разработили такава технология , като машината в онзи филм “Ядрото”. При тази скорост въобще възможно ли е някакъв уред да показва какво има километри пред него, за да се избегне сблъсък?

  8. fofu

    Китайските учени много добре са усвоули техниката от руските/съветските, това да обещават светли бъднини. Нищо от това не е факт, освен, че “ще”.

    Такова нещо ще го повярвам като го видя. Пътническите самолетите които се движат в разредени слоеве въздух достигат до към 1200 км/ч. и харчат гориво като бесни. Бойните могат да достигнат до към 2 800 . Тези се изхвърлят с двойно толкова. Тук говорим за изместването на тонове вода във всеки един момент.

  9. Мишо

    Звукът във водата се разпространява много по-бързо и по-надалеч, отколкото във въздуха. Ако сегашните сонари и корабни двигатели предизвикват проблеми с делфините и китовете, какво ли би им причинило подобно превозно средство, ако навлезе масово, не ми се мисли. А относно костюмите за плувци – и сега има материали, намаляващи триенето с водата, но използването им по състезания се ограничава.

  10. наивен

    Не повтаряйте повече тази новина, че русофобите се изнервят и започват да им изостават часовниците на нервна почва.

  11. Ивко

    От цялата работа се видя далаверата ще продават бански костюми за плуване със скоростта на звука :-))

  12. D

    Руските подводници и руските часовници са най-бързи 🙂

  13. Драгомир

    Тази новина колко пъти ще я повтаряте???

  14. наивен

    Абе, че то руснаците били много назад в технологиите бе! Подводниците им се движат с 6000км/ч, ракетите им извеждат американските космонавти в орбита и какво ли не- странна работа!

Коментар