AMD обеща скоро плавен геймплей с FreeSync

FreeSync премахва напълно накъсванията на изображението при възпроизвеждане на видео и в игрите

FreeSync премахва напълно накъсванията на изображението при възпроизвеждане на видео и в игрите

AMD обяви сътрудничество с няколко производителя на видео-преходници (скейлъри), вкл. MStar, Novatek и Realtek, за създаване на устройства, съвместими с DisplayPort Adaptive-Sync и проекта AMD FreeSync, до края на настоящата година.

FreeSync е технология, проектирана да намали или премахне напълно накъсванията на изображението при възпроизвеждане на видео и в игрите, като позволява честотата на опресняване на монитора да бъде управлявана от и синхронизирана с графичната карта.

Технологията изисква монитори, съвместими с DisplayPort 1.2a, които поддържат DisplayPort Adaptive-Sync, и графична карта AMD Radeon R7 или R9 с очаквания FreeSync-активиран драйвер. Планира се поддръжка на работа с множество монитори.

„От зората на хардуерно-ускорената графика геймърите мечтаят за плавен геймплей без каквито и да било сътресения и накъсване на картината”, коментира Мат Скайнър, корпоративен вицепрезидент и управител на графичния бизнес на AMD.

„Проектът на AMD – FreeSync – е насочен към реализиране на тази мечта с отворен, стандартизиран и свободен от лицензи подход, който ще насърчи по-ниските цени на устройствата и по-широкото им възприемане”, допълни той.

Всеки от технологичните партньори в тази инициатива на AMD ще разработи гама от готови за DisplayPort Adaptive-Sync скейлъри, с които да бъде допълнен новият продуктов цикъл на мониторите през 1-вото тримесечие на 2015 г.

Мониторите,оборудвани с DisplayPort Adaptive-Sync преходници, ще позволят на съвременните AMD Radeon графични карти да синхронизират честотите на опресняване и броя на кадрите в секунда на графичния процесор, за да може геймърите да се наслаждават на плавно и гладко предаване на картината без накъсвания и сътресения.

Новите скейлъри от MStar, Novatek и Realtek ще предоставят също така достъп на производителите до цялостен набор от характеристики, които не са достъпни с други технологии на динамично опресняване. Примерните характеристики включват мащабиране на изображението, екранен дисплей (OSD), HDMI/DVI входове за съвместимост с по-старо оборудване и DisplayPort High Bit Rate Audio.

И не на последно място, първоначалните Project FreeSync-съвместими скейлъри от MStar, Novatek и Realtek ще предложат на производителите на монитори DisplayPort приемници с FHD и QHD панели до 144Hz, или UHD панели до 60Hz.

Коментар