Yahoo ще внедрява семантична технология

Елементи от семантичните мрежи планира да въведе в своята система за търсене интернет гигантът Yahoo. За тези намерения на компанията става ясно от корпоративния блог Yahoo Search Blog.
В индекса за търсене ще бъдат добавени идентификатори за семантични мрежи, твърди БиБиСи. Това би трябвало да подобри значително точността на резултатите от търсенето. Вместо дълъг списък от връзки към сайтове, семантичната мрежа ще открива точните обекти, които са от интерес за потребителя.
Представител на Yahoo посочва в корпоративния блог, че преимуществата на семантичния уеб не са осъзнати и използвани от компаниите, макар и разработките в тази област да са стигнали вече твърде далеч. Новата инициатива на компанията ще стимулира прехода към семантични мрежи, вярват в Yahoo.
Наскоро един от създателите на интернет, Тим Бърнърс Ли, заяви, че бъдещите семантични уеб мрежи ще превъзхождат многократно сегашните интернет услуги по функционалност и полезност при търсенията.
Всеки документ или уеб страница в семантичния уеб ще включва мета данни, които ще показват кога и от кой е създаден файлът, как е форматиран, за какво е предназначен и редица други характеристики. Семантичната мрежа ще позволи създаване на уеб приложения, превъзхождащи с много всяка от съвременните услуги.

Коментар