Две Nvidia карти обещават гейминг от ново поколение

GeForce GTX 980 с нейната архитектура Maxwell решава някои от най-сложните предизвикателства в изчислителната графика, твърди Nvidia

GeForce GTX 980 с нейната архитектура Maxwell решава някои от най-сложните предизвикателства в изчислителната графика, твърди Nvidia

Nvidia обяви нови видеокарти, базирани на архитектура Maxwell. Моделите GeForce GTX 980 и 970 идват с по-висока производителност, по-големи графични способности и два пъти по-добра енергийната ефективност спрямо предишното поколение, съобщи разработчикът.

Maxwell е пряк наследник на архитектурата Kepler и се явява 10-то поколение графична архитектура, разработена от Nvidia. Архитектурата се фокусира най-вече върху гейминга от ново поколение и разрешава някой от най-сложните предизвикателства в изчислителната графика.

Новата „multi-frame sampled anti-aliasing” (MFAA) технология, например, подобрява графичните детайли в игрите с много по-малка загуба на производителност спрямо досегашните „аnti-аliasing” решения. MFAA използва новоразработен синтезиран филтър, за да произведе най-доброто качество на изображението и го прави по-бързо в сравнение с конвенционалната „anti-aliasing” технология. Специален алгоритъм „изглажда” информация и от предишни кадри.

Интересна също така е технологията за ефективно и реалистично осветление в реално време VXGI. Известно е, че реалистичното осветление е сред най-предизвикателните проблеми, които се срещат при графиките в реално време. Както прякото, така и непрякото симулиране на осветление при динамичните сцени към днешна дата са твърде натоварващи за графичните процесори. Ето защо разработчиците на игри са били принуждавани да използват светлинни трикове, които компрометират реалистичните сцени.

С помощта на VXGI, която е добавена в библиотеката за графично програмиране на игри Nvidia GameWorks, разработчиците могат да изграждат бъдещите игри с динамични среди, снабдени с богато, естествено осветление и реализъм. Технологията е вградена в популярни игрови енджини като Unreal Engine 4 и ще бъде на разположение на разработчиците по-късно тази година.

GTX 980 и 970 могат да осигурят по-добър гейминг и на стандартни 1080p дисплеи. Това става чрез DSR технология, която се базира като идея на така наречения „supersampling” – при него дадено приложения или игра се обработва на по-висока разделителна способност спрямо резолюцията на екрана, след което се скалира надолу до избраната резолюция.

Nvidia GeForce GTX 980 и GTX 970 GPU вече са на разположение от производители на видеокарти като Asus, Gigabyte, MSI, Zotac и др. GTX 980 струва 452 евро без ДДС, а моделът GTX 970 се предлага за 270 вро. Новите GPU ще се продават също в напълно конфигурирани системи от системните интегратори.

Коментар