РС пазарът го чака нов спад през 2015 г.

През 2014 г. в глобален мащаб ще бъдат продадени 299 млн. компютъра, или почти колкото през миналата година

През 2014 г. в глобален мащаб ще бъдат продадени 299 млн. компютъра, или почти колкото през миналата година

След известно раздвижване в продажбите на компютри през настоящата година, породено от спирането на поддръжката на Windows XP, пазарът на РС отново ще забуксува през 2015 г., прогнозираха две анализаторски компании.

През второто тримесечие на 2014 г. пазарът на компютри даде признаци на съживяване, като отбеляза ръст след дълъг период на спад. Тласък на продажбите даде пенсионирането на Windows XP от Microsoft и последвалото от това обновление на компютърните паркове в корпоративния сектор.

Положителната тенденция обаче няма да продължи дълго. През следващата година РС пазарът отново ще тръгне надолу, прогнозира тайванската изследователска агенция Market Intelligence & Consulting Institute (MIC). Прогнозата сочи, че през 2015 г. производителите ще доставят около 295 млн. персонални компютъра, което е с 1,2% по-малко отколкото през настоящата година. Barclays Capital пък очаква 5-процентен спад на РС пазара, пише Taipei Times.

„Смъртта на Windows XP и стабилизиращото се потребителско търсене ще помогнат на РС пазара да завърши 2014 г. с по-малка отрицателна динамика. През следващата година обаче, когато дойде краят на цикъла на обновление на корпоративните системи, спадът на продажбите на компютри ще се ускори”, коментира ситуацията MIC.

Според анализатори от Barclays Capital, вълната на покупки на нови компютри ще приключи още през настоящата година. Този факт и липсата на революционни продукти и технологии няма да позволят на РС индустрията да увеличи обема на продажбите през 2015 г.

MIC прогнозира, че през 2014 г. в глобален мащаб ще бъдат продадени 299 млн. компютъра, или почти колкото през миналата година. Доставките на таблети ще нараснат с 12,4% до 268 млн. броя през тази година и с 9,2% до 293 млн. броя през 2015 г. Така, догодина пазарите на РС и таблети практически ще се изравнят по брой продадени устройства.

Коментари по темата: „РС пазарът го чака нов спад през 2015 г.”

добавете коментар...

  1. Кирил

    До Anonymous 23/09/2014 12:33

    Радост за теб, ще е ако се научиш да пишеш!

  2. може

    до Драгомир, може, може, Dell точно това направиха – започнаха да слагат 2-ядрени процесори в лаптопите при положение че 4-ядрените трябва вече да са стандарт (говоря за домашни потребители), и вдигнаха цените.

  3. Драгомир

    :o), качеството на продукта не може да падне точно при PC-тата, защото тогава няма да има кой да купи. Това не е храна, която си длъжен да ядеш, или бойлер който си има определен фиксиран живот. Единственото което ще намалее е печалбата, която си слагат производителите.
    Относно продажбите в България си много прав и затова се оказва по-уместно да се пазарува онлайн.

  4. :o)

    Точно тези прогнози никога не са влиали на изкривения от много фактори “пазар” в България.
    Колкото до 3-4-5% падане на пазара в глобален мащаб, т.е. компанийките да си предвидят едни милиони бройки по-малко в ОГРОМНИТЕ пазари, няма никаква гаранция че ще се случи.
    Това е ПРОГНОЗА, като тази за времето :).
    Колкото до тези дето чакат да паднат цените от тази прогноза…незнам какво да кажа 🙂

    Едно нещо пада при липса на продажби – това е качеството на продукта.
    За да може да се продава на по-ниска продажна цена, трябва да има по-ниска производствена. Това значи по-евтини компоненти и материали, т.е. по-голям боклук.
    В момента заради УЖАСНО ниската покупателна способност на Българите,
    гарантирам че в ИТ и като цяло в черна и бяла техника се продават модели, произвеждани само за ИЗТОЧНИ пазари. Мисля че всеки може да свърже 2 и 2 😉
    Та, чакайте да паднат цени 🙂

  5. Anonymous

    Радост ще е за всички геимари по достапните pc-та ще са на по нормални цени и аз ще се здобия със нова по добра геиминг машина 😉

  6. Драгомир

    Това е добра новина. Нека да паднат цените, че точно тогава мисля да се си купя ново PC.

Коментар