Всеки втори ще бъде в интернет през 2017 г.

Към края на настоящата година към мрежата ще се включат 2,9 млрд. души

Към края на настоящата година към мрежата ще се включат 2,9 млрд. души

В близките три години, или към края на 2017 г., над половината от хората на Земята ще получат достъп до интернет, сочи нова прогноза на Международния съюз по телекомуникации (ITU).

В момента към глобалната мрежа са свързани над 40% от хората. Докато през 2013 г. броят на интернет потребителите е бил 2,3 млрд., то към края на настоящата година към мрежата ще се включат 2,9 млрд. души, твърди докладът на ITU.

Очаква се към 2019 г. около 7,6 млрд. души да влизат в мрежата през мобилни устройства спрямо 2,3 млрд. сега. В момента броят на мобилните широкорентови връзки е три пъти по-голям отколкото на фиксираните, което се дължи на популярността на социалните мрежи, ползвани от близо 1,9 млрд. души.

Основни инструменти за всеобщата „интернетизация” са смартфоните и таблетите. Мобилният широколентов достъп има най-високо проникване в Южна Корея – около 98%, докато жичните връзки са най-популярни в Монако, където 44% от населението ползва фиксиран интернет.

На дъното по отношение на достъпа до мрежата са африкански държави като Етиопия, Нигерия, Гвинея и Сомалия – проникването на интернет там е по-малко от 2%, сочи докладът на ITU.

Коментар