Adobe иска да види своя Flash в айфона на Apple

Много искаме да видим нашия Flash на iPhone, заяви директорът по технически маркетинг на Adobe Ануп Мурарка, цитиран от Macworld. Ако това решение може да се реализира, ще започнем преговори с Apple, допълва мениджърът.
Когато Apple пусна на пазара айфон, като основна негова характеристика беше лансиран достъпът до интернет. Да, обаче в устройството липсва най-популярната уеб технология за тази цел – Adobe Flash.
Проучване на компанията Current Analysis установява, че олекотената мобилна версия Flash Lite няма да е достатъчна за потребителите на айфон да сърфират пълноценно. С нея те ще могат да преглеждат някои видеоклипове, но YouTube и други уеб услуги, които използват интензивно Flash, ще останат недостъпни.
На среща с акционерите в началото на март, шефът на Apple Стив Джобс заяви, че iPhone се нуждае от по-мощен софтуер, в сравнение с Flash Lite за мобилни телефони. Пълноценният Flash Player обаче работи твърде бавно на айфона.
Microsoft пък лицензира Flash Lite, въпреки ограничената му функционалност. Софтуерният гигант ще предложи технологията на производителите на устройства – смартфони и джобни компютри, работещи под управлението на операционната система Windows Mobile.

Коментар