Цифрова магистрала свърза Азия и Европа по най-късия маршрут

Телекомуникационният гигант Интерут свърза основните си европейски центрове за обмен на трафик – във Франкфурт, Стокхолм и Лондон – с мрежата на руския Ростелком, като намали с 50% забавянето на сигнала между двата континента.
Високоскоростната цифрова магистрала ТЕА осигурява най-краткия и най-надежден наземен обмен на трафик между Европа и Русия, съобщиха от българския алтернативен оператор Telecom Partners Network (TPN), който е собственост на Интерут.
В момента по-голямата част от трафика между Азия и Европа е през Америка, което води до значителни забавяния във връзката. Една четвърт от трафика преминава през подводни кабелни системи, уязвими на прекъсвания. Неотдавна трите основни подводни кабелни системи, свързващи Индия и Близкия Изток с Европа, бяха прекъснати и оставиха 75 милиона интернет потребители без дигитална връзка.
Типичното забавяне на скоростта от обиколни оптични маршрути между Европа и Азия през САЩ се намалява наполовина чрез свързването на паневропейската мрежа от следващо поколение на Интерут с мрежата на руския телеком оператор Ростелком. Новият високоскоростен телекомуникационен канал е наречен Transit Europe-Asia (TEA).
„Новата оптична магистрала е реална възможност за бизнеса, който търси по-бърза алтернатива за пренос на данни от Европа директно към Азия, вместо през Америка”, коментира Гарет Уилямс, главен изпълнителен директор на Интерут.
През следващите 4 години TEA ще увеличи обема на досегашния трафик от Европа към Азия с 20%. Трафикът ще се вдигне от излъчването на Олимпийските игри през лятото на тази година от Пекин в Китай. Мрежата на Интерут „спаси” излъчването на игрите през 2004 г., когато в резултат на земетресение в Алжир, основният маршрут на трафика към и от Гърция бе разрушен, припомниха от Интерут.
Търговията между Европа и Азия рязко нарасна през последните години в резултат на икономическия напредък на Китай, Русия и държавите в централна Азия. Международните прогнози сочат, че тази насока на развитие, започнала от 2000 г. насам, ще продължи и през следващите 15-20 г.
Потребностите на бизнеса от гласови услуги, видео конферентна връзка и видео онлайн игри ще стават все по-зависими от приложения, чувствителни към забавяне в предаването на сигнала. За цифровата телевизия, радиото и интернет търговията надеждните комуникационни канали ще са от първостепенно значение. Днешните икономики ще стават все по-зависими от Интернет, заключават от Интерут.

Коментар