Xiaomi стана трета сила на пазара за смартфони

Xiaomi измести Huawei от третото място на пазара за смартфони

Xiaomi измести Huawei от третото място на пазара за смартфони

Само четири години след създаването си китайската компания Xiaomi стана третият по големина производител на смартфони в света, по данни на анализаторската агенция IHS.

През третото тримесечие на годината Xiaomi е продала 19 млн. устройства и влиза в Топ 3 на световния пазар за смартфони. Компанията измества друг китайски гигант, Huawei, който е реализирал на пазара 16,8 млн. устройства в периода юли-септември.

По-назад остават известни производители като Lenovo, в състава на която вече е Motorola Mobility, и корейският гигант LG.

Xiaomi започна своята дейност като разработчик на MIUI – модифицирана версия на Android, имитираща интерфейса на iPhone. През август 2011 г. компанията пусна първия си смартфон Mi-One, а по-късно се появиха моделите Mi-One S, Hongmi, Mi-3 и др.

Едновременно с разширяване на асортимента нарастваха и продажбите на Xiaomi. През 2012 г. компанията продаде 5,7 млн. смартфона, а през миналата година – 18,7 млн. През първото и второто тримесечие на 2014 г. продажбите възлизаха съответно на 11 млн. и 15,1 млн. броя, отреждайки на Xiaomi пето място в света.

Израстването на Xiaomi се дължи преди всичко на успехите й на китайския пазар. По данни Strategy Analytics, от над 15-те милиона смартфона, продадени от компанията през второто тримесечие, 14,6 млн. са реализирани в Китай.

В последно време Xiaomi предприема стъпки за излизане на световния пазар. Освен в Китай компанията вече предлага смартфони в Сингапур, Хонконг и Индия. Президентът на Xiaomi Лин Бин заяви в интервю за Nikkei, че догодина компанията ще увеличи доставките на смартфони с 50-100%.

Коментар