Строг Китай може да отблъсне инвеститори в интернет

Китайският уеб сайт за видеообмен tudou.com, който се поддържа от компания за управление на рисков капитал, е получил официално предупреждение в четвъртък, което, според нови правила, го кара да ограничи своето порнографско, насилствено и политическо съдържание. Познавачи на индустрията в страната казват, че този ход на правителството може да подплаши бъдещите инвеститори в сектора, писа news.yahoo.com.
Гиганти в управлението на рисков капитал се насочиха в Интернет сектора на Китай, който много специалисти определят като най-големия уеб пазар в света, с цел да открият втория YouTube. В края на миналата година обаче от Пекин заявиха, че само държавни ли контролирани от държавата компании могат да подават молби за лицензи да излъчват или пускат онлайн видео материали.
Липсата на яснота на тези определения и несигурността колко стриктно ще бъдат спазвани те обърка изцяло индустрията. От Tudou, който е един от най-популярните сайтове за онлайн видео в Китай, чиито услуги бяха временно спрени през миналата седмица, казаха, че са получили официално предупреждение, преди правителството да направи публично изявление в четвъртък.
Сред инвеститорите на tudou влизат Granite Global Ventures, IDG China и JAFCO, а неговите потребители качват всеки ден по 40 000 нови видео клипове, според сайта на компанията.
Няколко от големите китайски сайтове за видео споделяне, сред които 56.com и youku.com, си спечелиха подкрепа от страна на чужди инвеститорски компании-гиганти. Играчи от индустрията обаче предупреждават, че чуждите инвеститори ще станат по-внимателни относно това как харчат парите си в бързорастящия Интернет сектор на страната.
Със сигурност компаниите за рисков капитал ще се изнервят, докато сегашната ситуация не се изясни за фирмите, намиращи се в черния списък на правителството. Сред трите списъка, публикувани на държавния сайт на Китай www.gov.cn в четвъртък, Tudou оглавява този с компаниите, получили официално предупреждение.
Във втория списък влизат по-малко познати уеб сайтове, на които е наредено да прекратят своята дейност. В третия са включени компании, които оперират, без да имат лиценз за съдържанието на своите сайтове.
В Китай административното наказание обикновено започва с устно предупреждение, последвано от писмено и след това прекратяване на дейността на фирмата. Правителството на страната, опитвайки се ревностно да избегне надигане на социално недоволство, следи много зорко медиите и често блокира или цензурира популярни уеб сайтове и форуми.
Някои наблюдатели на индустрията очакват и появата на „бял списък” на официално санкционирани уеб сайтове, които може би инвеститорите биха сметнали за по-безопасни цели.
Китай, която имаше около 210 милиона уеб потребители в края на миналата година, е изместила САЩ от позицията на най-голям Интернет пазар в света по брой потребители, сочат данните на пекинската фирма за проучвания BDA.

Коментар