Създават фондация за развитие на социалните мрежи

Три от най-големите интернет компании обявиха, че сформират нестопанска организация, която ще подкрепи инициативата OpenSocial на Google, стартирала през миналата година с цел да наложи универсален стандарт за разработване на приложения за социални мрежови сайтове.
Зад OpenSocial Foundation застават освен самата Google, още Yahoo и MySpace.com. Очаква се до 90 дни организацията да бъде официално учредена, като към трите гиганта ще се присъединят още много интернет компании, твърди публикация в CNET.
Целта на фондацията ще бъде да осигури неутралитет и дълголетие на OpenSocial като отворена и управлявана от общността спецификация за създаване на приложения за социални сайтове, гласи прес съобщението на трите компании.
Инициативата се явява съдбоносен ход за най-голямата търсачка уеб, която от много време се опитва да подчертае, че OpenSocial е стандарт на социалната общност, а не неин личен проект. Стандартът се развива от самата общност още от самото начало, казват от Google, като новата фондация ще осигури това да остане така и в бъдеще.
Разработчиците и притежателите на уеб сайтове трябва да се чувстват сигурни, че OpenSocial ще бъде свободна и отворена завинаги, подчертават от Google. Всъщност фондацията ще бъде напълно независима организация със свои интелектуална собственост и политика на управление. През юли се очаква да бъдат обявени официално и подробностите.
Google обяви OpenSocial през октомври миналата година в отговор на многобройните съобщения от страна на социални сайтове, че ще последват стъпките на Facebook и ще създадат свои собствени платформи за разработване. При наличие на много различни стратегии за развитие обаче, социално-мрежовият релеф може да стане дори още по-разпокъсан, което накара най-голямата търсачка да лансира приложния интерфейс OpenSocial API (по-късно Social Graph API) с цел да създаде някаква връзка между отделните негови части.
Големи играчи в индустрията, като MySpace, LinkedIn, Bebo и Plaxo, както и по-малки социални мрежи решиха да се включат в инициативата. Единствената голяма социална мрежа, която по никакъв начин не е свързана с OpenSocial, е Facebook. Това е и сайтът, който даде тласък на модата на социалномрежовите платформи.
От Facebook ясно заявиха, че нямат намерение да се присъединяват към OpenSocial Foundation. Въпреки това, социалната мрежа ще продължи да създава възможности за партньорство, което да бъде от полза за 300 000 разработчици на Facebook Platform, като в същото време бъдат подобрявани и изживяванията на потребителите.
В ядрото на новата фондация ще залегне практиката на спазване на принципите на OpenSocial: спецификациите ще бъдат достъпни под лиценза Creative Commons; те ще бъдат оформяни от общността на разработчиците и от потребителите на социалните мрежи и няма да се влияят от корпоративни интереси; фондацията ще се посвети и на разработването на ново приложение на Shindig с отворен код, част от инкубатора Apache Software Foundation.
През изминалата година отворените стандарти, като OpenSocial, Oauth и OpenID, бяха сериозно дискутирани в общността на разработчиците на социални медии. Съществуват опасения, че компаниите, подкрепящи тези и други подобни стандарти, ще ги използват в свой интерес, а не в интерес на общността. Сега обаче мениджъри от Yahoo, Google и MySpace заявиха твърдо, че OpenSocial Foundation ще бъде съвсем независимо тяло, като дори Google ще изостави своята търговска марка “OpenSocial”, както и собствеността на уеб сайта.

Коментар