Хакери атакуваха болни от епилепсия

Форумът на организацията с идеална цел „Фондация на епилептиците” стана жертва на злонамерени хакери по време на католическия Великден. С помощта на JavaScript код кибер престъпниците публикуваха стотици съобщения, придружени от пулсираща компютърна анимация, съобщава wired.com.

Цветовете и формите, както и честотата на тяхната смяна предизвикаха силна мигрена и припадъци в някои от редовните посетители на форума.

По-късно атаката се разви с още по-голяма въздействаща сила. Използвайки отново JavaScript в някои публикации, хакерите пренасочиха браузърите на потребителите към една страница с по-сложно изображение, с цел да въздействат върху болните сетива на фоточувствителните епилептици.

Наложи се фондацията да затвори за кратко форума, за да премахне вредните постери и анимации и да приложи допълнителни мерки за сигурност.

Администраторите получиха редица оплаквания от редовни посетители, страдащи от различни форми на епилепсия, за които форумът е място, където да се опознаят и да споделят проблемите си. Те описват по различен начин какво са почувствали, когато наблюдавали как екраните на компютрите им се изпълват с квадрати, мигащи в ярки цветове – от продължителна мигрена до епилептичен пристъп.

Всички обаче са доволни, че фондацията е реагирала на атаката сравнително бързо. Епилептиците са благодарни, че имат този форум, на който да дискутират специфичните си проблеми.

Около 50 милиона жители на планетата са засегнати от някаква форма на епилепсия. Близо 3% от тях са фоточувствителни, което означава, че мигащи светлини и цветове могат да предизвикат епилептичен пристъп у тях.

По косвени улики се предполага, че атаката е работа на членове на неформалната група на „Анонимните”, по-известна с неотдавнашния й конфликт със сциентоложката църква.

Коментар