Microsoft излиза с ERP система за малкия бизнес у нас

ERP система за малкия бизнес лансира у нас Microsoft чрез своя партньор Интелиджънт Системс България. Решението Microsoft Dynamics NAV Express ще се предлага в пакети от по 1, 3, 5 или 7 паралелни потребителя, като цената заедно с внедряването няма да надвишава 9 000 евро, стана ясно на пресконференция в софийския офис на компанията.

В цената на пакета се включва както лиценз за съответния брой потребители, така и право за получаване на нови версии. Лицензът на паралелен потребител струва 812 евро, което се равнява на около 50% от стойността на същия лиценз за Microsoft Dynamics NAV – ERP решението за по-големи предприятия.

Общите разходи по обучение, инсталация и конфигурация възлизат на 3200 евро. Внедряването ще извършват оторизирани дилъри в рамките на 10 дни по специално разработена методология, съобщи Боян Мартинов, мениджър продажби в Интелиджънт Системс България, която е златен партньор за бизнес решенията на Microsoft, обединени в продуктовата линия Microsoft Dynamics.

Интерфейсът на Microsoft Dynamics NAV Express е подобен на този на Microsoft Outlook, което се очаква да улесни работата на потребителите със системата.  Интегрираността пък ще спести време, тъй като веднъж въведени, данните в системата автоматично се отразяват във всички модули.

При бъдещо разрастване на бизнеса и необходимост от допълнителни функционалности или потребители, компаниите ще могат да преминават от NAV Express към NAV, като така няма да губят първоначалната си инвестиция.

“През първата година планираме около 100 инсталации, а до четири години – 1000”, заяви Боян Мартинов. От Интелиджънт Системс очакват висок интерес към NAV Express, тъй като това е първото решение за малкия бизнес на компания от водещите световни доставчици на ERP продукти.

Броят на компаниите у нас, които са потенциални клиенти на системата, е към 20 000, смята Теодор Тодоров, мениджър средни и малки предприятия в Microsoft България.  Той изтъкна като предимства на продукта краткият срок на внедряване, благодарение на заложените, предварително дефинирани бизнес процеси, конкурентната цена и защитата на инвестицията при преминаване към Microsoft Dynamics NAV.

Потребителският интерфейс е опростен и сроковете за обучение на персонала са изключително кратки, допълни Тодоров.

“Доскоро ERP системите се считаха за привилегия на големите корпорации, но всяка компания, независимо от голeмината й, има нужда от система за управление на бизнеса си, ако желае да се развива и да завзема конкурентни позиции на пазара”, каза Боян Мартинов.

“Чрез интегрираната система се постига автоматизиране на бизнес процесите и общ поглед върху цялостното състояние на фирмата във всеки един момент. Доказана ERP система на достъпна цена, в която са залегнали най-добрите практики от управлението на бизнеса на хиляди фирми по света, безспорно ще се превърне в двигателната сила на развитието на всяка една компания от сегмента на малкия и средния бизнес”, каза още Мартинов.

Възможно е в бъдеще предлагането на системата да бъде допълнено и от модела “софтуерът като услуга” (SaaS), т.е. клиентите да ползват решението през интернет. Засега обаче в България няма заинтересован партньор, който да наложи хоствания модел на предлагане на ERP системата, уточни Дамян Миртич, мениджър Microsoft Dynamics Бизнес Стратегии за Централна и Източна Европа.

Българският пазар е един от най-бързо растящите и е много важен за нас, заяви Миртич. Присъединяването към Европейския съюз доведе до увеличение на ERP пазара и Microsoft смята да се възползва от този ръст чрез новия си продукт NAV Express, добави мениджърът.

Коментар