Делът на Windows 8.1 нараства бързо

През октомври делът на Windows 8.1 при десктоп системите достигна 10,92% (източник: Net Applications)

През октомври делът на Windows 8.1 при десктоп системите достигна 10,92% (източник: Net Applications)

Усилията на Microsoft да наложи операционната система Windows 8.1 вече дават резултат. По данни на Net Applications за това какви операционни системи ползват потребителите, когато сърфират в интернет, популярността на Windows 8.1 расте бързо.

През октомври делът на модерната операционна система е достигнал 10,92%, спрямо 6,67% през септември. Наблюдава се ръст и при Windows 8, която вече има 5,88%, в сравнение с 5,59% за предходния месец.

Категоричен лидер на пазара за десктоп операционни системи е Windows 7. През октомври делът на тази платформа се е покачил с 0,34% до рекордните 53,05%.

Култовата Windows XP продължава да губи позиции. Делът на 13-годишната ОС, останала без поддръжка от Microsoft, пада от 23,9% на 17,18%, сочат данните на Net Applications.

Подобно развитие при операционните системи на Microsoft е логично следствие от политиката, която следва компанията. През април т.г. Редмънт прекрати поддръжката на Windows XP, като призова потребителите да мигрират към нова ОС, в частност Windows 8.1.

Освен това Microsoft предложи на производителите евтин вариант на Windows 8.1 със зададена по подразбиране търсачка Bing (версия Windows 8.1 with Bing) – ход, който оттласна пазара на персонални компютри с модерната ОС.

Коментар