Китай обяви план за преход от Windows към Linux

Китай е напълно сериозен в намерението си да изостави Windows в полза на Linux

Китай е напълно сериозен в намерението си да изостави Windows в полза на собствена Linux дистрибуция за държавните компютри

Правителството на Китай взе решение за планомерен преход от Windows към Linux на компютрите в цялата държавна администрация.

Предвижда се всяка година 15% от машините с Windows да мигрират към собствена дистрибуция на Linux. Преходът към отворената ОС ще завърши през 2020 г., съобщи Beijing Times, позовавайки се на доклад на Китайската академия на науките.

Linux алтернативата все още не е напълно готова, но вече е разработен подробен план за пълномащабна замяна, която касае сървърите, чиповете и софтуера на правителствените системи.

В допълнение, Комисията за регулиране на банковата дейност (CBRC) информира финансовите институции в страната, че трябва да адаптират Linux-базираната операционна система. Разработката на новата ОС е възложена на компанията SPGnux OS.

По-рано тази година изтече информация, че Китай ще започне да внедрява собствена платформа през октомври, но това не се случи. През май правителството забрани на държавните структури да купуват Windows 8 с аргумента, че Windows има необосновано големи възможности за контрол над потребителските компютри.

Коментари по темата: „Китай обяви план за преход от Windows към Linux”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Фофу не усещаш какви глупости пишеш какво щяло да стане и сравнението си със Сноудън. Нали разбираш, че Сноудън разкри, че САЩ шпионират частните комуникации на хората, включително и фирмена кореспонденция, а не държавната си администрация.
    А и какво общо има Linux в твоето “откритие”. Те компютрите с Windows какво им пречи да им допълнят шпьонски програми? Това са държавни компютри и това което е първоначално инсталирано си е работа на държавата, а не на администрацията. Държавата определя и приложенията и всичко – както всъщност си е и във всяка една нормална частна фирма.

  2. Фофу

    Драгомир малце вземи помисли и ти, че до сега носеше плакатите на героя Сноудън дето издал следенето на мръсните капиталисте. Сега обаче се оказа, че работникът трябва да бъде следен от работодателя си, за да не безхаберно раздава навън фирмената тайна. Ях брех, сега можело.

    Било за компютрите на държавна администрация, е не се ли сещаш, че ако проработи веднага ще изнамерят как да принудят редовият китаец и той да мине на версия лично подадена от държавата и с включването и той ще влезе в матрицата..

  3. Драгомир

    А ти Фофу как мислиш? Дали работникът трябва да бъде следен от работодателя си, или безхаберно да раздава навън фирмената тайна. Като говориш за мислене, то поне първо ти се опитай да помислиш, преди да пишеш!!! Това е за компютрите на държавна администрация – включваш ли?

  4. ?

    Ами предпочитат хората те да си следят поданиците и администрацията, вместо NSA да им ги следи. Съвсем разбираемо е.

  5. Фофу

    Е никой ли не се сети, че всичко опира до това, че с Win нямаха пълен контрол при следенето на своите си хора. Сега една от първите задачи ще е точно това, да вкарат програмни модули за следене и ще автоматизират процеса до най-висша степен. След което хиляда копои ще могат да следят и докладват за останалите милиард и нещо.

  6. XxX

    Аз съм ИТ специалист с дългогодишен опит с Майкрософт/MS & Windows & Office, но щастливо от скоро ползвам Linux. Основните проблеми на Linux са липсата на пари, както и това, че всички други ползват Windows. Това е като с мобилния телефон, може да не искам да го ползвам, но ще ми е доста трудно – всички ползват другото. Ако някоя по-богата държава като Китай, Германия, Русия инвестира дори малка сума пари в Linux обществото и в разработчици, нещата ще стоят по по-различен начин. Ще се изгради по-голяма поддръжка и нещата ще са по-лесни. Иначе, всичко с Linux може да се направи, и теоретично даже ще е по-добре, но да речем, че започнем начисто. Самия преход Windows -> Linux е труден, но не невъзможен. Вече всеки си преценява дали има човешкия ресурс и времето да го направи. Но веднъж направен – нещата стават много по-лесни. 🙂 Трябва света да сложи край на това големи корпорации като Майкрософт да извиват ръцете на хората с най-различни номера. Помислете си само какво са направили Майкрософт ново и толкова по-добро – последните 2 неща бяха Win XP (2001) & Server 2003 , Win 7 / Server 2008/R2 (2009) , Офис 2007/2010 и всички следващи неща са просто глупости или глупави безполезни промени/надграждания. Естествено, не отричам, че те имат адски много други продукти, услуги, лабове, но тези с най-популярните.

  7. До Йордан

    Свидетели бяхме, как Майкрософт саботира всякакво подобно начинание и не скъпи милионите за провалянето им. Засега най-успешната стратегия е да извива ръцете на производителите на чипове, да не предоставят опън сорс драйвери и да не публикуват информация, позволяваща създаването им. По тази причина Линукс потребителите са принудени да ползват изкуствено скопени драйвери на nVidia, а пък много от графичните процесори на ATI останаха съвсем без поддръжка. Да не говорим за производителите на скенери и т.н. периферия…

    Въпреки това в Русия миграцията към Линукс отдавна вече върви с пълна сила, а сега недалновидните санкции на Обама само обилно наляха гориво в този процес.

    Стив Балмър взимаше нещата много лично и дори си позволи публично да обяви война на администрацията в Мюнхен заради плановете за преминаване към Линукс и разбира се, назидателно ги премаза с подли номера и пари.

    Разликата между Мюнхен и Китай обаче е съществена. Основните оръжия на Майкрософт – подкупа и изнудването, там не могат да минат, щото хората имат страха от куршум в тила. Няма ги и НПО-тата, които да лобират на всички етажи на властта.

  8. Anonymous

    Администрациите на много държави са на линукс – Индия, част от Германия, Пакситан и др. и всяка сериозна фирма или организация, която не иска да и крадат информацията

  9. root

    Е трудно е да се премине, предвид маркетинговите бюджети, лобистите и тн.
    Не квалификацията е проблем, администрациите са еднакво неграмотни на всички платформи и операционната система не е от значение.

  10. Венци

    Линукс, не е това което беше преди 10 години. Вече за обикновеният потребител не е нужно да учи как се работи с конзолата. Хубавото в цялата история е че ще се подобри Линукс софтуер и като хардуер средата.

  11. Йордан

    Тези изказвания ми се струват несериозни. В много държавни администрации имаха планове да минават на Линукс, но май някъде не са предприели нещо реално, а си останаха само с приказките. Нали се сещате, че сигурно 60-70% от ИТ специалистите никога не са виждали и трудно биха се справяли Линукс, а какво остава за обикновените служители в държавната администрация.

Коментар