Интернет има сериозен проблем с “боклука”

Между един и три процента от целия трафик в Интернет представляват безсмислени пакети от информация, използвани за атаки от типа "отказ на услуга" (DOS – Denial of Service), които претоварват или изваждат от строя цели сайтове. До този извод стига фирмата Arbor Networks, която разгледа трафика между 70 Интернет доставчика, за да прецени каква част от него е съставена от злонамерен софтуер.
Според анализаторите, процентът на излишния трафик е доста висок и дава повод за притеснения. За да се закупи широколентовият трафик, който Arbor е проследила при тези DOS атаки, един легитимен потребител трябва да плати стотици хиляди долари само за месец, казват от фирмата. Това естествено не представлява проблем за кибер престъпниците, които използват мрежовите връзки на своите жертви, за да нападат другите, писа news.yahoo.com.
DOS атаките имат за цел да претоварят сървърите на жертвите си с рутинни Интернет съобщения. Хакерите се опитват да изпращат толкова много пакети, че компютрите на жертвите започват да не могат да вършат своята работа, като например да обслужват уеб страници или да изпращат имейли.
През последните години този вид атаки стана често срещано явление и допринесе за възникването на цяла група компании в индустрията за компютърна сигурност, които се опитват да намалят ефекта на DOS. Изучавайки данните от около 1300 рутера за период от над 18 месеца, Arbor открива, че огромните вълни от SYN и ICMP (Internet Control Message Protocol) пакети, използвани в DOS атаките, рядко падат под 1% от общия трафик, като лесно могат да скочат до 6% в пиковите периоди.
Проучването на Arbor открива и други тенденции. По време на Коледа и Нова Година атаките драстично намаляват, което може би се дължи на това, че дори и хакерите имат нужда от малко почивка и забавление по време на празничния сезон.
Най-честите цели на кибер престъпниците са IRC (Internet Relay Chat) сървърите, които обикновено се използват от хакерите и техническите специалисти, за да се чатват помежду си. Няма нищо учудващо, че Интернет каналите често се задръстват с "боклуци", като се има предвид, че почти целият имейл трафик в мрежата се състои от спам съобщения. Arbor предполага, че е напълно възможно “лошият” Интернет трафик да достига в дадени периоди до 10%.

Коментар