Хакери на протест срещу биометриката

В знак на протест срещу използването на биометрични данни в електронните паспорти хакери от “Chaos Computer Club” публикуваха в своето списание “Die Datenschleuder” пръстов отпечатък на шефа на германското МВР Волфганг Шойбле, пише изданието Heise online. ССС се сдобили с отпечатъка от чаша, от която пил министърът по време на публична проява.

Хакерите не са се задоволили само с репродуцирането на отпечатъка на министър Шойбле. Във всяко списание те са включили по едно малко парче филм с отпечатъка и с препоръка да бъде използван на места, където се изискват пръстови отпечатъци – при влизане в САЩ, на летище “Хийтроу” в Англия или дори при докосване на бутилки в местния супер маркет.

От CCC твърдят, че публикуваният отпечатък е истински. Според тях, техен симпатизант е успял да го снеме от стъклена чаша, от която министърът е пил по време на панелна дискусия. Хакерите са запазили ценния трофей и са създали фалшиви дубликати след прецизна обработка, продължила цяла нощ. Списанието е отпечатано в тираж 4000 копия. От тях повече от 2000 се изпращат на членове на CCC.

Хакерите имат намерение да създадат “биометричен албум”, в който по-нататък да включат отпечатъци на канцлера Ангела Меркел и на заместник министър-председателя и държавен вътрешен министър на Бавария Гюнтер Бекщайн. Този албум също ще бъде широко достъпен. За да наберат по-бързо съдържание за него, хакерите са публикували на собствения си сайт подробна инструкция за професионално снемане и обработка на отпечатъци и изпращане по имейла.

Както пише Heise online, публикуването на пръстови отпечатъци може да има не само политически, но и правни последствия. Юристи твърдят, че политици могат да се опитат да предотвратят разпространението на собствените им отпечатъци.

Говорител на германското вътрешно министерство е заявил пред Heise online, че действията на ССС изобщо не поставят под въпрос концепцията за електронните паспорти. Що се отнася до описаната методика за снемане на пръстови отпечатъци от стъкло, тя е известна от години, добавил той, но не пожелал да потвърди, че публикуваният отпечатък действително принадлежи на г-н Шойбле.

Коментар